Първият туит продаден за почти 3 милиона долара

Twitter се появи преди 15 години, за да се превърне в една от водещите социални платформи
(снимка: CC0 Public Domain)

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси пусна на търг първия туит, публикуван в социалната мрежа, и го продаде за близо 3 милиона долара, които ще предостави на благотворителна организация.

Знаменателният текст, с който започна историята на една голяма социална мрежа, е публикуван на 21 март 2006 г. от самия Джак Дорси, който тогава обяви на света, че създава страницата за обмен на кратки анонси.

Първоначално туитът бе предложен за няколкостотин хиляди долара. След това Хакан Естави, изпълнителният директор на Bridge Oracle, предложи за него 2,5 милиона долара.

След още няколко дни наддаване първият туит беше продаден на Естави за невероятните 2,9 милиона долара. Джак Дорси благодари на купувача и заяви, че дарява всички приходи от продажбата на благотворителната организация Give Direct в Африка.

Туитът „just seting up my twttr” („просто настройвам своя Twitter”) беше продаден в платформата Valuables, която е домакин на различни търгове за туитове, „подписани” от самите им автори. Туитовете се продават като незаменими токени NFT.

Коментар