Данните изпреварват капацитета за съхранение

Увеличаването на сторидж капацитета изостава от ръста в обема на данните
(снимка: CC0 Public Domain)

Обемът на създадените и репликирани данни през 2020 г. се е увеличил необичайно бързо, поради рязкото нарастване на броя на хората, които работят, учат и играят у дома, сочи нов доклад на анализаторската компания IDC.

По-малко от 2% от новите данни, създадени през 2020 г., обаче са запазени и оцелели до 2021 г. Останалите са или „краткотрайни” (създадени или възпроизведени предимно за целите на потреблението), или временно кеширани и впоследствие презаписани с по-нови данни.

Анализаторите от IDC са уверени, че генерирането на данни (DataSphere) ще расте по-бързо от капацитета за съхранение (StorageShpere). През настоящия петгодишен период (2020-2025) се очаква да бъдат генерирани над два пъти повече данни, отколкото през целия период от появата на цифровите хранилища. Средният годишен растеж на DataSphere ще бъде 23%.

Най-бързо нарастващият сегмент от данни е „Интернет на нещата” (с изключение на камерите за видеонаблюдение). На второ място са социалните мрежи, според анализа на IDC.

За отбелязване е, че създаването на данни във WAN периферията (edge) нараства почти толкова бързо, колкото в облака, но корпоративната сфера от данни се увеличава два пъти по-бързо от потребителските данни, поради все по-важната роля на облака в съхранението и потреблението.

Що се отнася до StorageShpere, прогнозният 5-годишен CAGR за инсталиран капацитет за съхранение в световен мащаб е 19,2%. Въпреки че не всички създадени или репликирани данни се запазват, нарастването на обема на данните в крайна сметка води до растеж на сторидж пространството – то достига 6,7 зетабайта (ZB)  през 2020 г.

Коментар