Високотехнологични посеви светят за помощ

Растението InnerTomato флуоресцира в жълто, когато се нуждае от помощ
(снимка: InnerPlant)

Все повече млади хора искат да се занимават с фермерство, но нямат нужния опит. Мнозина сме виждали във форумите за земеделие и селско стопанство да изскачат въпроси от типа „листата на доматите ми пожълтяват, на какво може да се дължи това?”

Е, технологията InnerPlant е създадена, за да помогне, като накара растенията да „светят”, когато имат нужда от помощ. Тя е съсредоточена около култури, които са генетично модифицирани така, че дори в най-ранен стадий на стрес растенията започват да произвеждат флуоресцентни протеини. Макар че не се виждат с просто око, те могат да бъдат заснети от специални камери.

В зависимост от цвета, в който флуоресцират (има три цвята), може да се се разбере дали растенията започват да страдат от липса на вода, от наличие на патогени или от недостиг на хранителни вещества, разказва за иновацията NewAtlas. Земеделските производители достъпват тези данни чрез онлайн портал, след което могат да предприемат съответните действия.

InnerPlant вече е произвела флуоресциращи домати – сортът е наречен InnerTomato се тества в полета в Калифорния. Фирмата работи също върху „светеща” соя и планира да развива други култури в сътрудничество с индустриални партньори. Що се отнася до това какви ще бъдат тези други култури… е, те трябва да са достатъчно масово отгледани, за да си струва първоначалната инвестиция от компанията.

Земеделските производители достъпват данните за растенията чрез онлайн портал
(снимка: InnerPlant)

Семената за подобни култури не трябва да са по-скъпи от тези на обикновените култури, казва главният изпълнителен директор на компанията – Шели Аронов. Самите растения трябва да приличат много на конвенционалните си „колеги” по отношение на фактори като скорост на растеж, издръжливост и добив. Това е предизвикателство.

„Начинът, по който действат чертите на устойчивост, е, че те активират някакъв механизъм, за да създадат въпросната устойчивост, и това се случва през цялото време, така че вие отнемате енергия от растението, която то би могло да използва за растеж”, казва Аронов. „При нас е различно. Нашите „сензори” се включват само тогава, когато има проблем. Така че ако няма проблем, не се изразходва енергия за тази допълнителна черта”.

В зависимост от регулаторните задължения, които трябва да се спазват, комерсиална версия на InnerTomato може да се появи на пазара в рамките на една година – ако компанията реши да пусне на пазара светещите домати.

Коментари по темата: „Високотехнологични посеви светят за помощ”

добавете коментар...

  1. Доктора

    Очаквайте скоро и говореши растения… Първоначално само на английски, в последствие и на другите основни езици.

Коментар