Е-спорт федерация предложи турнири за хора с увреждания

Технологии на Microsoft помагат на хората с увреждания да практикуват е-спортове
(снимка: Microsoft)

Британската асоциация по е-спортове (BEA) призова за провеждането на игрални турнири, които да се фокусират изключително върху играчи с увреждания. Това стана, след като тази година FIFA Cup, която продължава до май, включи трима играчи с увреждания.

Единият от тях – Дан от колежа National Star в Глостършир, има ограничена подвижност на ръцете и дланите. Той използва адаптирана технология за участие в игри, която е разработена през 2018 г. от Microsoft.

След неговото включването в турнира, BEA настоява за „по-широка достъпност за геймърите с увреждания”. Обединението подчерта още, ще призове някои от най-големите имена в технологичната индустрия да подкрепят решението.

„Надяваме се, че можем да направим това като пилотен проект”, казва Том Доре от BEA, цитиран от BBC. „Възнамеряваме да разговаряме с Microsoft за възможностите да привлечем група колежи като National Star в пилотно състезание като това, тъй като въздействието, което видяхме, е огромно”.

Със своя адаптивен контролер за Xbox, който има различни превключватели, Дан може да контролира участието си в играта от стола си. По време на турнира никой от другите играчи, изправили се срещу него във виртуална схватка, не е знаел за увреждането му.

Дан казва, че за него „означава много” да може да участва в турнира на FIFA. Все пак, споделя той, може би е по-добре играчите с увреждания да играят в отделен турнир, предназначен именно за геймъри с увреждания.

„Да играеш с истински противници е наистина трудно, защото аз играя играта по различен начин от тях”, казва момчето. „Бих искал да мога да играя срещу хора, които използват същата технология като мен, за да бъде по-справедливо”.

Коментар