„Нискокодов” софтуер помага на прохождащия бизнес

„Нискокодови” системи подпомагат малкия бизнес в процеса на дигитална трансформация
(снимка: CC0 Public Domain)

Когато Майкъл Уилямс си купува няколко кошера за отглеждане на пчели като пенсионерско хоби, той не очаква, че заниманието му ще се превърне в пълноценен бизнес, продаващ милиони буркани мед и медени продукти. Неговата фирма, сега известна като British Honey Company (BHC), се прославя на Острова с производството на 13 различни продукта от мед и 16 вида спиртни напитки. Фирмата доставя средно 1,5 милиона бутилки меден джин, водка, ром и уиски на година.

За да проследява всичко – от кошерите до бутилките, компанията използва софтуер, изграден на „нискокодова” (low-code) платформа на име Claris. Уилямс използва Claris, за да следи производството си и да може да сертифицира продуктите по местния хранителен стандарт SAFE. Той изисква от всеки производител да може да проследи всяко бурканче от кошера до вратата на клиента.

Точно проследимостта пък е тема на дисертацията на Алекс Морис. Използвайки Claris, той изгражда облачна система за BHC, свързваща пчелари, лабораторни изпитатели, производствени екипи, както и отдели за продажби и логистика – всичко в една платформа за проследяване на качеството на меда от производството до потребителя.

В резултат на това кошерите на BHC вече имат баркодове, а продуктите се доставят с партидни номера, всички свързани към централна база данни, която се актуализира при всяко движение, което се случва по време на различните етапи на производство.

„Някои други компании, включително една дестилерия, искаха да купят този софтуер от нас”, разказва Уилямс пред ZDNet. „Накара ни да се замислим – а защо не си направим собствен меден джин?”.

Управлението на дестилерия носи множество административни главоболия – не на последно място заради данъчната система, която е специфична за спиртните напитки. Наред с това BHC работи с митнически складове, при което данъкът се дължи чак след като продуктът бъде изпратен.

„Трудността е да се проследи всичко и да се плати точното количество мито за всяка бутилка”, обяснява Уилямс. „Когато продавате стотици бутилки на ден, това се превръща в огромна задача”.

Това отново е въпрос на проследяемост. И се оказва, че той може да бъде решен чрез адаптиране на вече съществуващия софтуер за производство на мед. Морис надлежно прототипира новите функции за платформата за проследяване на производствения процес, но този път за бутилки спиртни напитки.

За да визуализира точно кои компоненти и съставки попадат в кой продукт, всеки отдел в бизнеса има достъп до софтуера: от тези, които произвеждат мед, до екипите, изпращащи поръчки. Персоналът може да осъществи достъп до приложението с масови устройства като iPhone или iPad и да въведе необходимите данни, за да се увери, че продуктът се проследява на всеки етап от производството.

Дигитализирането на процеса чрез платформата в крайна сметка се оказва решаващо за BHC, за да може компанията да се разраства бързо, като отговаря на местните изисквания за дистрибутор на спиртни напитки.

„Изградихме система, която извършва цялото проследяване”, казва Уилямс. „Ако имате бутилка джин, можете да влезете в системата с партиден номер и в рамките на три минути да разберете откъде е дошъл, какви компоненти са влезли в шишето и на кого е изпратен”.

Критиците разглеждат подобни „нискокодови” системи като полезен инструмент за подпомагане на малкия бизнес в процеса на дигитална трансформация, но все още ограничен и далеч от общоприетото решение . Разработчиците пък често изразяват съмнения, че програмирането чрез блокове, подобни на Lego, може да постигне същите резултати като напълно квалифициран програмист, който може да изпипва всичко до последния ред код, позволявайки по-високо ниво на персонализация, гъвкавост и решаване на проблеми.

Наред с това разработчиците казват, че платформите с малко код достигат тавана на възможностите си бързо и не позволяват разрастване, когато бизнесът расте. Платформите са „сковани”, не са в състояние да се адаптират по същия начин, както би направил креативният вътрешен разработчик.

Но за Морис, който е създал софтуера на BHC, е точно обратното: той твърди, че нискокодовите платформи са същото като шаблоните за уебсайтове. „Можете да стартирате от нулата и да сте готов за два дена”, казва Морис.

Когато един бизнес е малък, развиващ се, за него не е оправдано да харчи огромни суми за приложение, написано „индивидуално”, което ще се изгражда в продължение на няколко месеца. Вместо това много по-лесно и оправдано е да се започне с готова, „шаблонна” система като Claris, да се създаде прототип за един или два дни, да се види дали персоналът се справя и след това просто да се надгражда.

Това дава отговор на въпроса какво мотивира нарастващия интерес към нискокодовите платформи в последно време. Много предприемачи се насочват към въпросното решение. Големи играчи като Microsoft и Salesforce пускат свои колекции от инструменти с нисък код. Има и редица млади, новостартиращи компании, които предлагат системи за разработване на софтуер, без да е необходим опит в писането на код.

Анализаторите от Forrester прогнозират, че пазарът на нискокодови платформи ще расте с 40% годишно, за да достигне 21 млрд. долара към 2022 г. Gartner пък изчислява, че платформите за приложения с малко код ще представляват 65% от цялото разработване на приложения до 2024 г.

Claris не е съвсем нискокодова платформа и се нуждае от основно разбиране на концепциите за разработване, обяснява вицепрезидентът на компанията Питър Нелсън. „Ние не сме платформа без никакъв код. Ако условно разделим потребителския спектър от 0 на 100, където 0 е някой, който никога не е виждал компютър, а 100 е най-опитният разработчик, то нашите потребители са хора от диапазона между 40 и 80”.

С подобни платформи се залавят хора, които имат известна познания за концепциите за разработка. За тях това е отлично средство да си осигурят нужната бизнес-функционалност бързо и лесно, когато стартират бизнеса си, и да мащабират дейността си, особено в бързо променящи се ситуации като тези, които се заредиха с настъпването на пандемията.

Коментари по темата: „„Нискокодов” софтуер помага на прохождащия бизнес”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    “Квалифициран програмист, който може да изпипва всичко до последния ред код” – това някакъв виц ли е? Отвсякъде ни залива все по-мърляшки код – къде е този перфектен “квалифициран програмист”, за да го видя поне как изглежда?

Коментар