Китайският марсоход с първи кадри от Червената планета

Черно-бялата снимка е направена от предната камера за избягване на препятствия
(снимка: CNSA)

Безпилотният космически апарат Tianwen 1, който тази седмица успешно кацна на Марс, изпрати на Земята първите кадри от повърхността на Червената планета, похвалиха се от Китай.

Китайската национална космическа агенция (CNSA) разпространи снимки, направени от Tianwen 1 в южната част на марсианската равнина Утопия. Първата снимка в черно и бяло е направена от камерата за избягване на препятствия, инсталирана отпред на марсохода.

Изображението показва, че спускаемият апарат е готов за кацане на повърхността на Марс и по-специално терена, по който марсоходът ще се придвижи напред, а хоризонтът изглежда извит поради широкоъгълната леща.

Второто изображение, в цвят, е направено от навигационна камера, монтирана в задната част на марсохода. Слънчевите панели и антената на марсохода се виждат в разширена форма, а изображението ясно показва червената почва и скалите на повърхността на Марс, обясниха от CNSA.

Цветното изображение е направено от навигационна камера в задната част на марсохода
(снимка: CNSA)

От изстрелването си апаратът измина около 470 милиона километра. Полетът по права линия между Марс и Земята е невъзможен поради гравитационното поле на Слънцето, затова се избират по-дълги траектории – елиптични, параболични и хиперболични.

Коментар