Автономен плаващ дрон картира морското дъно

Saildrone планира да използва плаващи дронове за картографиране на дъното на океана
(снимка: Saildrone)

Едно от най-слабо изследваните пространства на Земята е морското дъно. Макар че океаните покриват 70 процента от земното кълбо, 80% от тях са неописани. Опитите за картиране на морското дъно винаги са били с малък географски обхват, а самите проучвания са трудни, сложни и скъпи.

Сега един плаващ дрон обещава да промени ситуацията. Saildrone Surveyor успешно реализира възможностите си за картографиране на дъното при първото си пътуване между Сан Франциско и Хавай, съобщи NewAtlas.

Американската компания Saildrone се появи за първи път през 2018 г. Нейното безпилотно плавателно средство се задвижва от вятъра и използва слънчева енергия за захранване на бордовата електроника. Тя включва редица морски и атмосферни сензори.

С възможността да работят автономно или да бъдат контролирани дистанционно от брега в продължение на до 12 месеца, тези проучвателни възможности наскоро бяха впрегнати в работа от изследователи в Австралия – за изследване на Южния океан.

Представен по-рано тази година, Saildrone Surveyor е по-голяма версия на оригинала, дълга 21 метра, предназначена да картографира морското дъно на дълбокия океан. Безпилотният плавателен съд е снабден със сонарно оборудване, което му позволява да картографира морското дъно на дълбочини до 7000 м. Същевременно машината събира ДНК проби от водата, за да могат изследователите да я анализират след това.

Компанията провежда изпитания със Saildrone Surveyor в района на залива Сан Франциско и наскоро обяви мисия, в рамките на която ще изпрати малък флот на територията на ураганите, за да изучава екстремните метеорологични събития отблизо.

„Качеството на данните от Surveyor е много високо, подобно на това, което сме виждали от корабните проучвания”, твърди Лари Майер от Университета в Ню Хемпшир, част от външния екип, анализиращ данните от дрона. „Поради задвижвания от вятъра характер на плавателния съд, той е много тих и това дава ни възможност за точни акустични измервания, необходими за картографирането на тези дълбочини”.

След успешните изпитания на Saildrone фирмата планира да изгради цял флот от подобни дронове в американските корабостроителници. В крайна сметка компанията има за цел да картографира цялото океанско дъно на света в рамките на следващите 10 години.

Коментари по темата: „Автономен плаващ дрон картира морското дъно”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Краварите първо вземат мозъците попе. При теб вече са свършили добра работа.

  2. Поп Кръстю

    Ще търсят черния принц потънал край българските брегове. Има много злато във него заплатите на армията . Това е целта на кравари те ЩЕНИ вземат златото тонове чисто златни монети.

Коментар