Хора с увреждания проверяват достъпността на уебсайтовете

Европейска директива изисква достъпни уебсайтове и мобилни приложения за хората с увреждания
(снимка: CC0 Public Domain)

България е първата страна в Европейския съюз, която привлича хора с увреждания в процеса на проверка на уеб сайтове на организации от обществения сектор и мобилни приложения за достъпност на потребители и хора с увреждания.

За изграждането на достъпна уеб среда, нашата страна, в лицето на Държавна агенция „Електронно управление” (ДАЕУ) e приветствана от еврокомисаря Тиери Бретон. Предложението на ДАЕУ за привличане на хора с увреждания при тестването, получи подкрепа от Министерство на труда и социалната политика и Националния съвет за хората с увреждания към Министерския съвет.

Обратната връзка с проверяваните организации показва тяхната положителна нагласа за осигуряване на достъпни сайтове и увеличаване на потенциалните потребители на техните услуги.

От началото на годината ДАЕУ е проверила 178 уеб сайта на администрации, банки, пенсионноосигурителни дружества, университети, топлофикации, ВиК оператори и други организации, предоставящи обществени услуги. Към тях са изпратени препоръки за коригиране на установените несъответствия.

До края на 2021 г. ще бъдат проверени над 215 уеб сайта на организации от обществения сектор и 13 мобилни приложения. С това ще завърши първият период на проверки, съгласно Европейската директива за достъпност на уебсайтове и мобилни приложения за потребителите и хората с увреждания.

Проверките се извършват с използване на автоматични инструменти за тестване и допълнително ръчно тестване от проверяващите, включително анализ на кода. При проверките участват хора с различни увреждания, като се използват спомагателни технологии за допълнително идентифициране на реални проблеми с достъпността.

ДАЕУ осъществява контрол на достъпността още на ниво техническо задание при обществени поръчки за изграждане или надграждане на интернет страници и мобилни приложения. Задължително в техническите задания трябва да се включват изискванията за достъпност на уеб сайтовете и мобилни приложения, съгласно хармонизирания стандарт EN 301 549 V2.1.2 (2018-08).

В изпълнение на разпоредбите на ЗОП, при провеждането на обществени поръчки за изграждане или надграждане на интернет страници и мобилни приложения, организациите следва да изискват от изпълнителя да прилага посочените в Европейската директива критерии.

Коментари по темата: „Хора с увреждания проверяват достъпността на уебсайтовете”

добавете коментар...

  1. Иван Йорданов

    Живея в община Врърбица (инвалид100 /с чужда помощ)5201207149 елате да видите как се стига до социално подпомагане по счупени парапети(асансьора е чип).Кмета не знае,рампата е пред (инвалидната) елате и вижте./0888128252/

Коментар