Уличното LED осветление намалява броя на насекомите

Изкуственото осветление води до намаляване на популациите от насекоми
(снимка: CC0 Public Domain)

Популациите от насекоми по растенията, осветени с LED лампи в близост до пътя, са много по-ниски, отколкото в неосветени зони, установиха учени. Разликата в цифрите може да достигне 47%.

Броят на насекомите зависи от много фактори. Биолози показаха, че един от тях е свързан с уличното осветление през нощта. Изкуственото осветление отдавна се смята за възможен фактор за намаляване на популациите от насекоми. Досега обаче тази тема беше недостатъчно проучена.

Авторите на ново изследване, за което съобщава Phys.org, сравняват 26 крайпътни зони, състоящи се или от жив плет, или от тревни площи, осветени от улични лампи, със същия брой идентични зони, които не са осветени.

Биолозите се съсредоточили върху преброяването на броя на гъсениците на молци, тъй като те остават на няколко метра от мястото, където са се излюпили в ларвния етап от живота си, преди да придобият способността да летят. Те удряли живите плетове с пръчки, за да накарат гъсениците да паднат от листата, или преминавали през тревата с мрежи за събиране на насекоми.

Резултатите са потресаващи – с 47% по-малко се оказват популациите от насекоми върху осветените през нощта живи плетове, отколкото върху неосветените. В крайпътните тревни площи броят им е бил по-малък с 37%. Осветлението също така нарушава хранителното поведение на гъсениците: когато претеглил насекомите, екипът открива, че тези в осветените зони са по-тежки.

Според учените, гъсениците не са знаели как да реагират на непозната ситуация, която противоречи на условията, в които са еволюирали в продължение на милиони години, и в резултат на това са започнали да се хранят повече, за да ускорят развитието си.

Биолозите установяват, че нарушенията са най-силно изразени в области, осветени от LED лампи, за разлика от местата с натриеви лампи с високо налягане или по-старите натриеви лампи с ниско налягане, които излъчват жълто-оранжево сияние.

Все пак въздействието на уличното осветление се определя като „незначителен фактор” в намаляването на броя на насекомите, в сравнение с други важни аспекти, включително урбанизацията и унищожаването на местообитанията, интензификацията на селското стопанство, замърсяването и изменението на климата.

Коментари по темата: „Уличното LED осветление намалява броя на насекомите”

добавете коментар...

  1. Ясно

    Това показва колко вредно и неестественно е LED осветлението ако на една лампа не кацат живинки и живи неща като буболечки мухи комари пеперуди и тн то това е вредна отровна светлина разрущаваща естественият живот и нормалните циркадни ритми. затова с такава мъртва светлина ако се заменят всичко ще се ликвидират от пчели до последните насекоми а след тях не е далеч момента и хората д абъдат премахнати.Купувайте си от Старите CCFL монитори с катод и изхвърлете LED боклуците на контейнера.

  2. :o)

    Е.Б.А.Х. ти иследването…това мога да кажа само 🙂

Коментар