Китай ограничи рязко онлайн гейминга за децата

Много тийнейджъри са пристрастени към онлайн игрите и това им се отразява негативно
(снимка: CC0 Public Domain)

Онлайн геймърите в Китай на възраст под 18 години ще имат право да играят само един час в петък, уикенди и празници, съобщи местният регулатор за видеоигри. Играта ще бъде разрешена само в интервала между 8 ч. сутрин и 9 ч. вечер. На компаниите за онлайн игри е наредено да направят невъзможно децата да играят извън тези часове.

По-рано този месец държавна медия нарече онлайн игрите „духовен опиум”. Тогава действаха други правила, според които детските игри онлайн бяха ограничени до 90 минути на ден и до три часа на празник, припомня BBC.

Инспекциите на компаниите за онлайн игри също ще се увеличат, за да се провери дали сроковете се спазват, предупреждават от регулатора.

Месец преди последните ограничения държавният Economic Information Daily съобщи, че много тийнейджъри са пристрастени към онлайн игрите и това им се отразява негативно. Статията предизвика значителен срив в стойността на акциите на някои от най-големите китайски компании за онлайн игри.

През юли китайският гигант Tencent обяви, че въвежда лицево разпознаване, за да попречи деца да играят в интервала между 22:00 и 08:00 часа. Този ход последва опасенията, че децата могат да използват лични документи на възрастните, за да заобиколят правилата.

Новото правило дойде на фона на мащабни репресии срещу китайските технологични гиганти като Alibaba, Didi и Tencent, както и поредица от реформи по отношение на дейности, считани от Пекин за вредни за младото поколение. Сред тях са културата на феновете на знаменитости и… частните уроци.

Мнозина китайски родители са готови да аплодират ограничението за игри. В същото време някои социални медии разкритикуваха намесата на правителството като „неразумна” и „произволна”. „Защо не планирате кога да ходя до тоалетната, да ям и да си лягам”, гласи един саркастичен коментар.

Коментари по темата: „Китай ограничи рязко онлайн гейминга за децата”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Това е работа на родителите, ама хайде, понеже те са мързеливи, нека държавата да върши тяхната работа.

    Да, по принцип игрите са най-лесният начин да гледаш деца – меткаш децата пред монитора и знаеш, че следващите 3-4 часа те няма да мръднат оттам. Междувременно ти спокойно можеш да си гледаш мачле и да си пиеш биричка.

    Съвсем друго е ако ти самият трябва да играеш с децата – било то навън, или пък някоя забавна бордова игра вкъщи. Доста повече усилия и енергия изисква, пък и немалко нерви. Но нали сме възрастни и постоянно заети, все нямаме време да прекарваме малко време с дечковците.

Коментар