Да ползваш macOS след Windows – неудобства и предимства

Преходът от Windows към macOS е съпроводен с известни неудобства, но те се преодоляват
(снимка: CC0 Public Domain)

Сравненията на десктоп платформите на Apple и Microsoft са постоянна тема на спорове във форумите. И двете операционни системи имат своите върли фенове и оценките често са субективни. Ето още едно мнение на ентусиаст, който сравнява работата с лаптоп Asus под Windows и MacBook с macOS.

По отношение на хардуера, според автора, Asus VivoBook Pro 15 печели почти във всичко, докато Apple MacBook Pro 15″ 2015 е по-добър само в дисплея, който е с ярка и ясна картина с висока резолюция.

Но при операционните системи сравнението не е толкова просто. В някои моменти macOS е по-добра от Windows, в други случаи е обратното. Предимство на епълската платформа е единният системен стил докато за Windows не може да се каже същото – така например, някои от настройките са в UWP, а други се намират в контролния панел.

Идеята за джаджи и центърът за известия също поставят macOS в по-добра светлина. Например, системата указва дали да изпраща известия от приложението, докато в Windows трябва да изключите всичко сами. Джаджите в Windows пък отпаднаха още във версия 7.

По отношение на мащабирането на екрана, авторът на сравнението е разочарован най-много от замъгляването на приложенията в Windows. Това не е така обаче при MacBook.

Авторът набляга и на някои особености и функции на macOS като Dock-панелът, работата с прозорци, лентата с менюта и екосистемата (синхронизиране с iPhone), които създават затруднения. Ако панелът в долната част на екрана е удобен и практичен, то за прозорците трябва да се използва лентата с менюта – те не работят както в Windows и потребителят трябва да свикне с тях.

По отношение на възможността за синхронизация всичко се оказва малко по-сложно: например, снимките от iPhone първо се прехвърлят в облака и след това могат да бъдат изтеглени оттам на MacBook. В същото време трябва да платите за място за изображения в iCloud и по някаква причина My Photo Stream не работи.

Засегната е и темата за пиратството и игрите на macOS. Авторът отбеляза, че епълската платформа не е популярна сред геймърите и, че компанията все още не се бори с нелегалните програми.

Но някои инструменти и функции на macOS, които в началото изглеждат неудобни, впоследствие се оказват лесни за усвояване. Такива са посоката на превъртане на мишката, точка и запетая, други клавишни комбинации, липсата на NumLock-клавиатура и специален клавиш за екранни снимки, трудно отваряне на капака на лаптопа.

Въз основа на опита си, авторът обобщава, че двете системи са просто различни. Това не означава, че някоя от тях е по-добра или по-лоша. И повечето от неразбираемите неща в MacBook изглеждат така, поради навика за работа с Windows.

Коментари по темата: „Да ползваш macOS след Windows – неудобства и предимства”

добавете коментар...

  1. Хрельо

    всеки автомобил ще те закара от точка А до точка Б . Всеки би избрал това да е Мерцедес , а не Лада , MacOS e Мерцедес .

  2. :o)

    и с двата вида лаптопи може да се върши работата на 99% от човечеството – мейл , офис, фейсбук, ютюб. Всичко останало е безмислено да се сравнява

  3. :)

    Всъщност най-голямата драма на хората минаващи от Windows на MacOS е, как да затворят приложенията, че по познатият вариант с (x) … не става точно така както при Win. Е да, трудно е и да се ориентират из менютата.

  4. :)

    Подкрепям мнението на колегата. Абсурдна статия от някой който е виждал и работил с МакОС ама само на снимка.

  5. ..

    Абсурдно безсмислен и неадекватен опит за уж обективно сравнение.

    Основното предимство на macOS е в архитектурата на графичната подсистемата и приоритизацията на GUI нишките (threads), съответно, приоритизация на свързаните задачи в системата.
    Включително от Apple са взаимствали идеи и подходи от реално-времеви операционни системи (RTOS), за да подобрят поведението на графичната подсистема.

    По тази причина, дори на съществено по-слаби процесори, macOS не насича*, за разлика от Windows и Linux (и Gnome, и KDE). Като резултат, потребителят получва усещането, че компютърът работи по-плавно и по-бързо, дори когато това не е вярно.

    * изключае момента, в който лимитите на хардуера бъдат достигнати, тогава интерфейсът замръзва доста брутално; но, в такива моменти и Windows, и Linux замръзват.

Коментар