Нова разработка обещава по-добри сгъваеми дисплеи

Новият материал може да се използва успешно в телефони, които се сгъват навън или навътре
(снимка: LG Chem)

В надпреварата за най-добрия сгъваем дисплей LG Chem разработи нова технология за използване в мобилни устройства. Компанията е създала материал, който е твърд като стъкло и сгъваем като пластмаса.

Сгъващите се телефони с гъвкави дисплеи са новост на пазара и все още страдат от проблеми, типични за подобни продукти – слабости в издръжливостта, пукнатини на местата на сгъване, отбелязва TechXplore. В съобщението си LG твърди, че е подобрила издръжливостта с новата си технология, като в същото време намалява линиите на потенциалните пукнатини.

Real Folding Window, което ще рече „истински сгъваем прозорец”, е нов вид покритие. То се нанася от двете страни на PET фолиото, което покрива сгъваемите дисплеи. Покритието е с дебелина не повече от няколко микрометра, което го прави едва доловимо.

Екипът на LG отбелязва, че новият материал е по-тънък от закаленото стъкло, което в момента се използва за сгъваеми телефони, но не се напуква; по този начин може да се счита за подобрение на телефона откъм устойчивост на удари.

По-рано тази година LG обяви, че вече няма да произвежда и продава смартфони, а вместо това ще се съсредоточи върху разработването и лицензирането на технологии за смартфони, произвеждани от други компании. За новата си технология фирмата твърди, че няколко производителя вече са изразили интерес да я използват.

Според разработчиците, новият материал е годен да остане без напукване след огъване 200 000 пъти. Той може да се използва еднакво успешно в телефони, които се сгъват навън или навътре. От гледна точка на цената, фолиото на LG е конкурентно на полиамидните филми.

Корейската компания планира да започне масово производство на гъвкавото покритие до 2022 г. През това време изследователите на LG Chem ще работят върху създаването на покритие, което няма да изисква PET филм.

Коментари по темата: „Нова разработка обещава по-добри сгъваеми дисплеи”

добавете коментар...

  1. ха

    Сгъваем като пластмаса? Това звучи като сгъваем като чугун. Не, че се сещам за по-добър превод (разбирайки какво се иска да се каже според снимката).

Коментар