Технологичните инвестиции на САЩ и Китай са асиметрични

Икономиките на САЩ и Китай не могат една без друга, макар че инвестициите намаляват
(снимка: CC0 Public Domain)

Търговската война и пандемията доведоха до значителна изолация на полупроводниковия сектор съответно в САЩ и Китай. Според статистиката, взаимните инвестиции на двете водещи икономики като цяло са намалели със 75% в периода от 2016 до 2020 г., а в технологичния сектор спадът е достигнал 96%.

Преди пет години китайските инвеститори вложиха 48,5 милиарда долара в икономиката на САЩ. Но постепенно инвестициите от Китай преминаха към Европа и Африка, сочи анализ на Bain & Co., данни от който публикува Nikkei Asia Review.

Но спадът на инвестициите между САЩ и Китай е асиметричен. Докато китайските инвестиции в американската икономика са спаднали с 85% между 2016 и 2020 г., американските инвестиции в Китай са намалели само с 38%.

В края на миналата година американските инвеститори са вложили в китайската икономика 8,69 млрд. долара, докато китайските инвеститори са подкрепили икономиката на САЩ с не повече от 7,2 млрд. долара.

Най-силно пострадали от кризата в отношенията между двете държави са технологичният сектор, недвижимите имоти и здравеопазването. От 2018 г. до април на текущата година САЩ включиха в черния списък 168 китайски компании, без да се броят Huawei Technologies и нейните подразделения.

Според експерти, тенденцията към изолация на икономиките на САЩ и Китай ще продължи и през следващите години, но не се очаква пълно разделяне, тъй като двете страни не могат една без друга в абсолютно всички области.

Засегнатите компании ще трябва да идентифицират слабостите в своите вериги за доставки, за да намерят алтернативни партньори и да намалят рисковете, породени от геополитическите процеси.

Коментар