Електрическа супер-яхта продадена като NFT

Яхтата има елегантен, футуристичен дизайн, който моментално привлича погледа
(снимка: 3deluxe)

Ако имате излишни 500 милиона долара и се чудите как да ги похарчите, ето една идея. Една супер-яхта с нулеви въглеродни емисии предизвика огромен интерес на яхтеното изложение в Монако. Проектирана от дизайнерско студио 3deluxe, тя бе продадена като NFT на аукционната платформа SuperWorld.

Яхтите, особено супер-яхтите, създават свои собствени екологични проблеми. Консумират гориво, замърсяват въздуха, замърсяват и водите. Но този проект на 3deluxe е за яхта с абсолютно нулеви въглеродни емисии. Всичко в нея е екологично, а компанията дарява половината от приходите, събрани от продажбата на NFT, на проект за опазване на моретата – My Octopus Teacher.

Самата яхта има елегантен, футуристичен дизайн, който моментално привлича погледа, отбелязва Inhabitat. Вътре всичко е свързано с природата. Има бордова оранжерия, салон, кухня, бар и зеленчукова градина. Да, да, на борда на яхтата расте прясна храна! Океанът осигурява и много морска храна.

Отвореният дизайн създава ефирен интериор, където природата и хората  живеят заедно в хармония
(снимка: 3deluxe)

Соларни панели преобразуват слънчевото греене в електрическа енергия, за да захранват системите за обезсоляване на солена вода, така че да има чиста вода за поливане на растенията в зеленчуковата градина.

Отвореният концептуален дизайн създава модерен, ефирен интериор, където природата и хората могат да живеят заедно в хармония, споделяйки едно и също пространство. Външността на яхтата има затворена форма. Корпусът се слива безпроблемно със страничната фасада. Така яхтата е гладка и аеродинамична за намаляване на влиянието на атмосферните въздействия и ветрове.

Повдигнатите стени имат щори, които се управляват със сензори. Те регулират количеството светлина, което достига до горните палуби. Когато яхтата се движи бързо или времето не е хубаво, те могат да бъдат затворени. Щорите също разчитат на фотоволтаични клетки за необходимата им енергия.

Соларните модули правят ток и за климатичната система, системата за обезсоляване и осветлението. Покривът е плосък и защитен, оформен като остъклен дизайн, който позволява естествената светлина да озарява интериора.

Водородни горивни клетки осигуряват енергията за движение. По същество то се случва благодарение на електродвигатели, затова яхтата е и много тиха.

Коментар