Не се почесвайте – Wi-Fi ще ви брои!

Wi-Fi измерване позволява да се определи броят на седящите хора в дадена зона
(снимка: CC0 Public Domain)

Система за преброяване на тълпа от неподвижно стоящи хора, използвайки Wi-Fi сигнали, разработиха изследователи от лабораторията на професор Ясамин Мостофи в Калифорнийския университет в Санта Барбара. При това без да е нужно хората да носят каквото и да е устройство.

Техниката е способна да преброява и през стените. Тя се нуждае само от безжичен предавател и приемник извън зоната на интерес, където се намира тълпата, отбелязва TechXplore. Налице са разнообразни приложения на подобен похват, включително интелигентно управление на енергията, контролиране на размера на тълпи по време на пандемия, бизнес-планиране и сигурност.

„Предложеният от нас подход дава възможност да се оцени броят на седящите хора в дадена зона”, казва Ясамин Мостофи, професор по електротехника и компютърно инженерство в UCSB. „Този подход използва само получените данни за мощността на една Wi-Fi връзка, не разчита на хората да носят устройство в себе си и работи през стени”.

В експериментите на екипа един Wi-Fi предавател и един Wi-Fi приемник (и двата стандартни, купени от магазин) са били поставени в зона, където са седнали определен брой хора. Предавателят изпраща безжичен сигнал, чиято получена мощност се измерва от приемника. Използвайки само измервания на мощността на получения сигнал, приемникът оценява колко души присъстват – оценка, която до голяма степен съответства на действителния брой.

Иновацията се основава на предишна работа в лабораторията на Мостофи, пионер в засичането на хора чрез ежедневни радиочестотни сигнали като Wi-Fi, още от 2009 г. По-рано екипът на Мостофи показва как Wi-Fi може да преброи тълпа от движещи се хора. Сега обаче са били преброявани мирно стоящи участници.

„Преброяването на тълпа от неподвижно седящи хора е значително предизвикателство поради липсата на движение на тялото”, обяснява Мостофи. Успехът на лабораторията в това начинание се дължи на нова методология, разработена за целите на експеримента.

„Докато хората в тълпата са стационарни, тоест без големи движения на тялото – освен дишането, те всъщност не стоят напълно неподвижни за дълъг период от време. Често правят малки, естествени движения на тялото”, обяснява Мостофи. „Например, те могат да се наместят, за да седят по-добре, да кръстосват краката си, да проверяват телефоните си, да се протягат или да кашлят, да се почесват…”.

Изследователите предполагат, че съвкупното колективно естествено трептене и движенията на място на тълпа седящи хора носят решаваща информация за броя на индивидите в помещението. В крайна сметка учените от лабораторията са намерили начин да извлекат съвкупните „почесвания” и да преброят общия брой на хората въз основа на тези малки движения.

„Тествахме тази технология обстойно на различни места и с различен брой хора в няколко различни конфигурации за сядане”, казват учените. Лабораторията е тествала новата си технология с 47 експеримента в четири различни среди (включително при „броене” през стената). Всеки път в помещението е имало до 10 души, които седят и се държат нормално, докато чифт Wi-Fi приемници извършват измервания. Експериментите са имитирали различни сценарии като посещение на лекция/презентация, гледане на филм или четене в библиотека.

Резултатите от оценката показват много висока точност на броене. При броенето без стени отклонението е с 0-1 броя, като учените оценяват точността на 96,3%, а при „сканиране” през стена точността е оценена на 90%.

Коментар