Учени с нова идея за колонизация на Марс

Утопичен сценарий разкрива как Марс може да стане обитаема планета
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи предлагат нов метод, който може да направи Марс обитаема планета в бъдеще. Идеята на руските учени от Обединения институт за ядрени изследвания се състои в заселване на лишеи и микроорганизми на Червената планета, способни да синтезират неорганични вещества в органична материя.

Методът на трансформация и последваща колонизация на Марс се състои във възпроизвеждане на колонии от лишеи и бактерии-автотрофи – организми, които синтезират органични вещества от неорганични, съобщи Известия.

В долината Маринър и равнината Хелас, разположени близо до екватора на Червената планета, ще бъдат засадени лишеи и бактерии, така че „колонизаторите” ще са защитени от парещата ултравиолетова радиация, от температурни промени и пясъчни бури.

Изборът на мястото е направен по сателитни данни, които показват подходящи физически и климатични начални условия като температура на въздуха, по-високо атмосферно налягане в сравнение с „нулевото” ниво на планетата и възможност за наличие на вода.

Но преди да се реализира идеята, трябва да бъдат подготвени условията за живот на сухоземните растения и бактерии на Марс. Като начало е необходима човешка намеса за повишаване на налягането, както и за регулиране на температурата до по-подходящи за живот стойности.

Едва след това може да започнат опитите за заселване на Марс. Макар че подобна колонизация ще отнеме стотици години, учените вярват, че дори привидно утопичният сценарий е съвсем реален, на фона на нарастващата гъстота на населението на Земята.

Коментари по темата: „Учени с нова идея за колонизация на Марс”

добавете коментар...

 1. Димитър

  Глупости май и на идея си нямаш от космически изследвания и технологий

 2. Димитър

  Че там горе човекът е като гол охлюв спрямо радиацията и не се пътува за ден или седмица

 3. Димитър

  Да видим ка ще се справят със слънчевата радиация че е доста далеч

 4. Heitara

  Смешник,много си зле.

 5. Slavov

  Към човека написъл статията; благодарим за превода и интерпретацията. Бъди все така креативен и не обръщай внимание на интелектуално угаснали мишлета.

 6. Slavov

  Коментар-диванчепразчета. Какво пък разжирате вие от космически полети? Дайте ми някакви пояснения за сатурн5 и старХ1, както и за 500те други възможни начини да излезем от орбита…. Много има да учите, малчовци! Спрете се с плоските коментари к оценете труда на човека написал статията, задници смотани.

 7. Хмм

  До преди година с тъпите руснаци,американци и всички останали пътуваха с техни кораби.А ти какво си измислил,че раздаваш мозък

 8. Иван

  Не бъди глупав.гледай себе си

 9. мхм

  тъпите руснаци скоро няма да могат да изстрелват ракети в космоса, тръгнали да обясняват как да се засели Марс

Коментар