Учени с нова идея за колонизация на Марс

Утопичен сценарий разкрива как Марс може да стане обитаема планета
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи предлагат нов метод, който може да направи Марс обитаема планета в бъдеще. Идеята на руските учени от Обединения институт за ядрени изследвания се състои в заселване на лишеи и микроорганизми на Червената планета, способни да синтезират неорганични вещества в органична материя.

Методът на трансформация и последваща колонизация на Марс се състои във възпроизвеждане на колонии от лишеи и бактерии-автотрофи – организми, които синтезират органични вещества от неорганични, съобщи Известия.

В долината Маринър и равнината Хелас, разположени близо до екватора на Червената планета, ще бъдат засадени лишеи и бактерии, така че „колонизаторите” ще са защитени от парещата ултравиолетова радиация, от температурни промени и пясъчни бури.

Изборът на мястото е направен по сателитни данни, които показват подходящи физически и климатични начални условия като температура на въздуха, по-високо атмосферно налягане в сравнение с „нулевото” ниво на планетата и възможност за наличие на вода.

Но преди да се реализира идеята, трябва да бъдат подготвени условията за живот на сухоземните растения и бактерии на Марс. Като начало е необходима човешка намеса за повишаване на налягането, както и за регулиране на температурата до по-подходящи за живот стойности.

Едва след това може да започнат опитите за заселване на Марс. Макар че подобна колонизация ще отнеме стотици години, учените вярват, че дори привидно утопичният сценарий е съвсем реален, на фона на нарастващата гъстота на населението на Земята.

Коментари по темата: „Учени с нова идея за колонизация на Марс”

добавете коментар...

  1. Димитър

    Глупости май и на идея си нямаш от космически изследвания и технологий

  2. Димитър

    Че там горе човекът е като гол охлюв спрямо радиацията и не се пътува за ден или седмица

  3. Димитър

    Да видим ка ще се справят със слънчевата радиация че е доста далеч

  4. Heitara

    Смешник,много си зле.

  5. Slavov

    Към човека написъл статията; благодарим за превода и интерпретацията. Бъди все така креативен и не обръщай внимание на интелектуално угаснали мишлета.

  6. Slavov

    Коментар-диванчепразчета. Какво пък разжирате вие от космически полети? Дайте ми някакви пояснения за сатурн5 и старХ1, както и за 500те други възможни начини да излезем от орбита…. Много има да учите, малчовци! Спрете се с плоските коментари к оценете труда на човека написал статията, задници смотани.

  7. Хмм

    До преди година с тъпите руснаци,американци и всички останали пътуваха с техни кораби.А ти какво си измислил,че раздаваш мозък

  8. Иван

    Не бъди глупав.гледай себе си

  9. мхм

    тъпите руснаци скоро няма да могат да изстрелват ракети в космоса, тръгнали да обясняват как да се засели Марс

Коментар