Странни функции, които се провалиха в смартфоните

Експериментите с необичайни функции в смартфоните често се провалят
(снимка: CC0 Public Domain)

Производителите на смартфони постоянно използват различни трикчета, за да привлекат клиенти. Някои от новите функции се усъвършенстваха и подобриха, докато други потънаха в забвение. Може да са били много красиви, но изобщо непрактични за ежедневна употреба.

Ето няколко странни и необичайни технологии, обобщени от Androidinsider, които – за щастие или съжаление – не станаха обичайни функции в смартфоните:

Докинг станция за смартфон

Подобна джаджа се появи за първи път с Microsoft Lumia 950 като отчаяна стъпка за привличане на купувачи. Тя се предлагаше почти като подарък при покупката на смартфона. Идеята беше проста: свързвате вашия смартфон към док станцията и го използвате с компютърен монитор, клавиатура и мишка – така нуждата от компютри изчезва.

По-късно Samsung пусна подобна докинг станция, наричайки я Samsung Dex. Но впоследствие в гамата на Galaxy S21 се появи безжична връзка към монитора, в резултат на което необходимостта от докинг станция изчезна. А междувременно, Microsoft се отказа от бизнеса със смартфони.

Док станциите за смартфони се оказаха екзотична опция за потребителите
(снимка: CC0 Public Domain)

Телефони с два екрана

Тази идея беше толкова готина и интересна, че сякаш изпревари времето си. Спомнете си YotaPhone или Meizu Pro 7: те имаха допълнителни екрани, инсталирани на гърба на устройството. Вторият екран целеше да направи живота по-лесен и да намали консумацията на енергия: помагаше в ситуации, когато трябва да видите известията или да си направите селфи с основната камера.

Телефонът с два екрана е страхотно решение, което по някаква причина не беше оценено от потребителите. Вторият екран можеше да бъде идеалното решение на един вековен проблем: смартфоните да станат наистина без рамки, като се отърват от предната камера. Уви, идеята не беше подкрепена и смартфоните с два екрана изчезнаха. Освен, разбира се, сгъваемите устройства, но това е малко по-различна история.

Прибираща се камера

Китайските производители пускат огромен брой смартфони и могат да си позволят да отключат въображението: прибиращата се предна камера е страхотна идея, но не стана широко разпространена. Този подход помага да се отървете от изрязването на екрана за предната камера, но има няколко недостатъка.

Надеждност. Въпреки уверенията на производителите, издръжливостта на такъв механизъм е под въпрос.

Липса на други модули. В резултат на инсталирането на такъв механизъм производителите по някаква причина премахват важни функции. Например Honor 9X Premium получи изскачаща камера, но остана без NFC модул.

Липса на защита срещу вода. Поради необичайния модул на камерата, много производители не предвиждат защита от вода в смартфоните си.

Необичаен външен вид. Нека си го кажем: наистина изглежда странно и може би дори нелепо. Традиционната предна камера е по-удобна и не дразни очите, а ние все още не сме готови за прибиращи се камери.

Разширена реалност

Спомняте ли си колко голяма надежда имаше за AR технологията? Обещаваха ни истинска революция в мобилните игри. Сега всичко е съвсем различно. За съжаление, разширената реалност не придоби популярност, въпреки че Apple се опитва да я приложи в най-обикновените приложения: рулетка, карти.

AR има много малка практическа употреба: не можете да разберете точните размери с помощта на AR. Може би някой ден разширената реалност ще стане наистина полезна и интересна, но сега дори разработчиците не знаят какво да правят с нея и къде да я приложат, въпреки че постоянно говорят за тази функция на различни презентации.

Гласово набиране

Гласовото набиране е може би една от най-пренебрегваните функции. Благодарение на нея се появиха гласови асистенти, както и функция за диктовка, която опростява писането. За съжаление, диктовката е впечатляваща само първия път, когато я използвате: тогава разбирате, че корекциите ще отнемат повече време – по-лесно е да напишете нещо сами или да изпратите гласово съобщение.

Гласовата диктовка се нуждае от подобрение, за да бъде по-полезна за потребителите
(снимка: CC0 Public Domain)

Управление на смартфона с джойстик

Тракболите и оптичните джойстици станаха безполезни при наличието на сензорни екрани. Черешката на тортата от странни джаджи за смартфоните е оптичният джойстик. С появата на капацитивни сензорни екрани, оптичният джойстик загуби своята функционалност. Беше удобно да се използва такъв елемент в режим на курсор. Освен това сензорните екрани, въпреки че имат редица недостатъци, са много по-удобни от навигацията с джойстик в менюто.

Коментар