6 съвета за по-дълъг живот на лаптоп батерията

Лаптоп батерията се чувства най-добре при нормална стайна температура
(снимка: CC0 Public Domain)

Защо е важно да се грижим за батерията на нашия лаптоп? Краткият отговор на този въпрос е – защото, ако не се грижите добре за вашата батерия за лаптоп, ще загубите най-голямото предимство на преносимия компютър – мобилността. Няма да можете да го пренесете от хола в кухнята, докато гледате любимия си сериал. Или да се евакуирате спешно, когато невръстното ви дете започне да крещи с пълна сила, докато вие сте в служебен видеоразговор с най-големите шефове в компанията ви.

За да не изпадате в тези и други неприятни ситуации, е хубаво да държите батерията на своя преносим компютър в добра форма. Истината е, че каквото и да правите, батерията ще ви служи няколко години и след това ще трябва да я замените с нова, но с правилното отношение можете да се доближите до максималния ѝ живот. Ето как да го направите.

6 съвета за по-дълъг живот на батерията


1. Пазете батерията от високи температури

Литиево-йонните батерии като цяло предпочитат умерения климат. Не се чувстват особено добре при екстремни студове, а също така никога не биха отишли на плаж, ако зависи от тях. По-често обаче проблемите идват от високата температура. Според проучване на Battery University, ако използвате своя лаптоп всеки ден на нормална стайна температура – около 22 градуса, батерията му ще загуби едва 4% от своя първоначален капацитет. Ако обаче температурата е между 30 и 40 градуса, има голям шанс батерията да загуби между 20% и 30% от своя капацитет, което означава, че за около година ще трябва да я замените с нова.

2. Използвайте Battery Saver на Windows

Когато използвате своя лаптоп на батерия, Windows показва нивото на заряд в долния десен ъгъл на екрана. Натиснете върху иконата и се уверете, че сте активирали всички възможности за съхранение на батерията. В повечето случаи ще видите 3 основни режима, които са визуални представени чрез плъзгач – най-вляво е този, в който ще пестите най-много батерия, а най-вдясно – най-натоварващия. Запазването на батерията в случая е свързано с „орязване” на производителността на вашия преносим компютър, но ако в даден момент не извършвате „тежка” дейност като гейминг или обработка на видео/снимки, едва ли ще забележите разликата.

3. Откачете периферия, която не използвате в момента

Експертите от PCMAG препоръчват да изключите всички допълнителни устройства, които не използвате в даден момент, когато сте на батерия. Например: външен твърд диск, уебкамера или допълнителен монитор. Тънкостта тук е, че дори когато не прехвърляте информация между вашия компютър и външния твърд диск, включеният кабел продължава да изразходва енергия и скъсява живота на вашата батерия за лаптоп.

4. Увеличете размера на RAM паметта

На пръв поглед липсва очевидна логика в този съвет, но всъщност има – най-вече, когато компютърът ви работи със стандартен твърд диск (не SSD). Всъщност този съвет идва от официалната страница на производителя на компютри Dell. Според експертите на компанията, е добре да имате повече RAM памет, защото така по-голяма част от информацията, която ползвате постоянно, се съхранява там, вместо на твърдия диск. По този начин се намалява работата на твърдия диск, който много често има висока консумация на енергия.

5. Изключете Wi-Fi и Bluetooth

Ползвате преносимия си компютър, докато е свързан с интернет през кабел? Или дейността, която извършвате, въобще не предполага използването на интернет? Най-добре изключете Wi-Fi модула, защото той също консумира енергия през цялото време. Същото важи и за Bluetooth – ако нямате закачено устройство, което да ползва този стандарт за безжична свързаност, най-добре го изключете, за да пестите електричество.

6. Зареждайте батерията преди да я изчерпите напълно

Никога не изразходвайте батерията на лаптопа напълно, защото това може да скъси значително нейния живот. Оптималният начин за зареждане е на къси интервали – т.е. да държите заряда в границите 40% – 80% и веднъж месечно да правите пълен цикъл на разряд – заряд, което означава изтощаване до около 10% и зареждане до 100%.

Коментар