Облачният хипервайзор на Intel премина в Linux Foundation

Intel предостави своя облачен проект Cloud Hypervisor на Linux общността
(снимка: CC0 Public Domain)

Intel прехвърли своя облачен хипервайзор Cloud Hypervisor под егидата на Linux Foundation, чиито инфраструктура и услуги ще бъдат използвани в бъдещото развитие, стана ясно от официално съобщение.

Преместването под крилото на Linux Foundation ще освободи проекта от зависимостта му от конкретна търговска компания и ще улесни сътрудничеството с външни участници. Компании като Alibaba, ARM, ByteDance и Microsoft вече обявиха подкрепата си за проекта.

Междувременно, представители на компаниите, подкрепящи проекта, наред с разработчици от Intel, сформираха борд, който ще наблюдава развитието на проекта, съобщават от Linux организацията.

Cloud Hypervisor предоставя мониторинг на виртуални машини (VMM), работещ върху KVM, написан на езика Rust и изграден на базата на компонентите на съвместния проект Rust-VMM. Той позволява на бизнесите да стартират Linux дистрибуции във виртуални среди, използвайки паравиртуализирани устройства, базирани на virtio.

Потребителите могат да разчитат на висока отзивчивост, ниска консумация на памет, висока производителност, опростяване на конфигурацията и намаляване на възможните вектори за атака.

Основен принцип на Cloud Hypervisor е неговата модулност. Предоставяйки основен минимум и позволявайки на потребителите да избират компонентите, които да включват, той не само предлага по-добра производителност, но и помага за сигурността.

Това е философия, обратна на използването на големи, монолитни решения, при които реално ползваемите функции са малко, но има голям брой неизползвани компоненти. Тези компоненти са слабо място, защото могат да бъдат използвани злонамерено. С други думи, философията на Cloud Hypervisor намалява повърхността за атакуване. Освен това го прави по-бърз.

Коментар