Семейна игра стимулира грижа за природата

Цялата поредица Replantica е изработена в България, от 100% естествени материали
(снимка: Replantica)

Български екип от образователти психолози създаде настолна игра Replantica, която дава възможност на децата по забавен и интуитивен начин да разберат защо гората е важна, за да има въздух, почва, дъжд и животни, и как всяко дете може да се погрижи за нея. Играта е логическа, развиваща и образователна, забавна и достатъчно лека, за да бъде играна от деца на 6 години.

„Моята надежда е, че настолната игра Replantica ще вдъхнови както децата, така и родителите, да участват активно в грижата за природата”, казва д-р Женя Лазарова, един от авторите на играта, невропсихолог, с докторат от Оксфорд, и създател на първата биометрична лаборатория в България, която тества и оптимизира образователно съдържание.

Първата стъпка е лесна – всяка кутия от играта включва дарение за засаждане на десет реални дървета. За по-малките деца също е помислено – за тях благотворителната поредица Replantica включва детски пъзели със 120 парчета, с животни от застрашени видове, които също садят реални дръвчета.

Цялата поредица Replantica е изработена в България, от 100% естествени материали и изцяло на доброволчески принцип. Тя цели да осигури пълноценно, споделено забавление за цялото семейство далеч от екрани и да вдъхновява децата да мечтаят за по-зелено бъдеще, с повече дървета и повече животни.

Благотворителната поредица Replantica включва детски пъзели със 120 парчета
(снимка: Replantica)

Според последните ЕЕГ проучвания, проведени от д-р Лазарова, поколението младежи, израстващи в сегашното динамично и дигитално съвремие, имат потенциал да станат носител на реални решения за околната среда. Тези младежи, казва д-р Лазарова, имат качествено нов поглед върху света. Те мислят глобално и мащабно.

Докато предишните поколения се ангажират основно при промени в тяхното собствено ежедневие и начин на живот, днешните деца и младежи се вълнуват много повече от глобални проблеми. Например, те се натъжават повече от това, че след 20 години рибата в световните океани ще е намаляла с 90%, отколкото от перспективата скоро да не могат да похапват суши.

Друга новост, която за първи път се появява на групово ниво в това поколение, е силното състрадание към всички живи същества. Снимки на страдащи или намиращи се в опасност животни вълнуват днешните деца много повече от заплахи в човешката среда. Снимка на горящо дърво или гладуваща бяла мечка, например, ги вълнува много по-силно от снимка на горяща сграда.

Поради технологичната си насоченост, днешните младежи често са създатели и първи потребители на много еко технологии. Според проучванията на д-р Лазарова, те разбират по-дълбоко и вярват повече във визията за по-зелено бъдеще, в което всички ползват електрически автомобили, рециклират с помощта на роботи и се хранят с чиста храна, отгледана с осъвременени древни методи.

Така например, холандският младеж Боян Слат създаде най-голямата система за почистване на океаните в света на едва 16-годишна възраст. В България, младежи създават пътна настилка от рециклирана пластмаса, произвеждат екологично чисти билкови пестициди и измислят иновативни програми за многократна употреба на дрехи и играчки. „Бъдещето, което тези деца измислят, има потенциал да бъде невероятно”, казва д-р Лазарова.

Коментар