Нуждаят ли се еко-технологиите от подкрепа?

Най-голямото предизвикателство днес е да се разработят решения за опазване на планетата достатъчно бързо, за да се справим с мащаба на проблема (снимка: CCO Public Domain)

С желязна логика икономистът отхвърля предупрежденията за необратимите климатични промени. По дефиниция устойчивото развитие не може да продължи – ако глобалното затопляне се превърне в достатъчно голям проблем, тогава търсенето на решение би довело до преход към устойчиво развитие. Пазарът магически ще даде отговор.

Навярно това е причината, поради която на повечето места по света никой не бърза да направи нещо радикално за „спасяването” на климата. Дори да не можем да прогнозираме точните форми, които ще имат, пазарните сили и технологичните иновации със сигурност ще намерят решение – това е аргументът на икономистите.

Идеологията на свободния пазар

Разбира се, идеологията на свободния пазар има своите основания, отбелязва Файненшъл Таймс. Човечеството има изключителен капацитет от гледна точка на изобретателност. Не е невъзможно да измислим абсолютната машина за декарбонизация под формата на най-голямата инвестиционна възможност на нашата епоха. Но да заложим на подобен сценарий би било по-скоро хазартна игра с бъдещето на нашата планета.

Ако, както твърдят природозащитниците, има 75% вероятност огромен астероид да удари Земята през 2050 г., тогава със сигурност бихме мобилизирали всичките си ресурси днес, за да предотвратим подобна катастрофа в обозримото бъдеще. Защо тогава не реагираме на глобалното затопляне с подобна спешност?

Решения днес

Едуард Перело, инвеститор в Deep Science Ventures – фонд, който подкрепя обещаващи екологични технологии – казва, че най-голямото предизвикателство днес е да се разработят решения за опазване на планетата достатъчно бързо, за да се справим с мащаба на проблема. Според него, когато проблемът бъде осъзнат и бъде потърсено решението, технологията няма да е в състояние да реши проблема в необходимия срок.

Списание Economist твърди същото: „За съжаление технологиите, способни да осигурят „отрицателни емисии от милиарди тона годишно при разумни цени в продължение на десетилетия, не съществуват”.

Всичко това не отменя изумителния технологичен прогрес, постигнат в много области на опазването на околната среда през годините. Разходите за слънчева енергия са спаднали с повече от 80 на сто през последното десетилетие. Илон Мъск помогна за налагането на представата за електрическия автомобил със своите секси коли Tesla.

Милиони долари се наливат в създаването на нови решения за чисто добиване на енергия. Енергийна коалиция, подкрепена от Бил Гейтс и други частни инвеститори, изследва потенциала на всички видове екологични технологии, от улавяне на въглероден диоксид до предотвратяване на метеоризма при говедата.

ЕС подкрепя фонд за рисков капитал в размер на 100 милиона евро. Безчет иноватори по цял свят създават разработки за безкрайно работещи батерии, биоразградими мебели и др.

Можем повече

В крайна сметка обаче има много повече неща, които можем да направим със съществуващите технологии за намаляване на вредните газови емисии, стига да имаме правилни стимули и достатъчно воля – казва Фиона Кузинс, директор в инженеринговата компания Arup. Например, посочва тя, използваме огромно количество енергия, за да отопляване и охлаждане на сградите.

Вместо това можем да ги електрифицираме изцяло и да направим изцяло екологично самото електрозахранване. Можем да подменим бойлерите, да поставим изолация, да въведем системи за машинно самообучение за регулиране на търсенето и предлагането.

Бавната победа е… загуба

Проблемът е, че в тази надпревара бавната победа е равносилна на загуба, казва писателят Бил Маккибен. В този смисъл нашата екологична криза представлява пазарен провал. Не можем да разчитаме само на пазара да разрешим проблем, който той самият е разпалил.

Властта на правителствата да определят мисии и средства за постигането им, мобилизирането на гражданското общество и радикалните промени в потребителското поведение са необходими, за да постигнем опазването на нашата планета.

Коментари по темата: „Нуждаят ли се еко-технологиите от подкрепа?”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Точно през 90-те се правеха здрави, издражливи и за времето си с топ характеристики уреди от западните страни. Сега от същите западни и развити страни – уреди, които нарочно са развалят точно след около 2 или 3 години, ей така уж по случайност – перални, миялни, климатици, принтери, платки на коли, списъка е безкраен.

  2. Фофу

    Брех тия продукти дето ги правели да издържат много повече години. И кои бЕА тиА продуктЕ ? Москвич, Лада, светни телевизори Рубин, 64 килограма, 4 пъти в годината на сервиз,. хладилници Мраз.

    И кои са тези с планирано остаряване ? Имам телевизор Сони тринитрон от 93-та който все още работи без да е ходил на сервиз. Когато ми трябва комби, изкарвам едно Рено Лагуна 96-та. Имам фризер който от 99-та не е гасен. Единствено телефоните и компютрите се сменят по-често, но и това е въпрос на личен избор. Моите родители ползват телефон от 2007.

    Преди да кажеш нещо е хубаво първо да му вникнеш в смисъла, а не да повтаряш на ишлеме.

  3. Димитър Иванов

    Аз съм демотивиран от безобразната политика на планирано остаряване само и само да върви бизнеса. Едно време се правеха продукти, които да издържат много повече години, сега много неща се развалят, умишлено забавят работата си след 2-3 години. Никакви политики няма за увеличаване на качеството или разследване на планирано остаряване на продукти.

    Всичко изглежда като една огромна лъжа, само и само определени бизнеси (включително и бизнеси със зелена енергия да вървят)!

Коментар