Alexa за малко да убие 10-годишно момиче

Гласовият асистент Alexa принципно помага на хората, но се оказва, че може да е и опасен
(снимка: CC0 Public Domain)

Amazon актуализира своя гласов асистент Alexa, след като „умният” домашен асистент „предизвика” 10-годишно момиче да постави монета между зъбците на щепсел, частично включен в контакта.

Предложението дошло, след като момичето поискало от Alexa „предизвикателство, което да направи”, съобщи BBC. „Включете зарядно устройство за телефон до половината в контакта, след което докоснете една монета до откритите зъбци”, казал интелигентният високоговорител.

Amazon, от своя страна, побърза да увери, че е отстранил грешката веднага щом компанията научила за случката.

Майката на момичето Кристин Ливдал описа инцидента в Twitter. „Правихме някои физически упражнения-предизвикателства, като например лягане и преобръщане, държейки предмет върху крака си… Навън времето беше лошо. Детето просто искаше още едно упражнение”.

Тогава умният гласов асистент предложил на момичето да участва в предизвикателството, което е „намерил в мрежата”. Опасният експеримент, известен като „предизвикателството с монетата”, започна да циркулира в TikTok и други социални медии преди около година.

Експериментът е опасен и за хората, и за домовете: може да доведе до електрически удари, пожари и различни щети. „Знам, че можете да загубите пръсти, длани, цели ръце”, казва Майкъл Клъскър, управител на пожарната в Карлайл Ийст. Служители на пожарната в САЩ също се обявиха срещу така нареченото предизвикателство.

Amazon твърди, че е актуализирал Alexa, за да не може повече асистентът да препоръчва подобни опасни дейности в бъдеще. „Доверието на клиентите е в центъра на всичко, което правим, и Alexa е проектирана да предоставя точна, уместна и полезна информация на клиентите”, се казва в изявлението.

„Веднага след като разбрахме за тази грешка, предприехме бързи действия, за да я поправим”, подчертават от гиганта в онлайн търговията.

Коментари по темата: „Alexa за малко да убие 10-годишно момиче”

добавете коментар...

  1. Битцент

    Амазон = evil!

Коментар