Кандидат за президент се представя с цифров близнак

Дигитално копие на човек получи важна роля в президентската надпревара на Южна Корея
(снимка: CC0 Public Domain)

Американският стартъп DeepBrain, специализиран в синтеза на реч, видео и обработка на естествен език с помощта на AI технологии, представи дигитален близнак на южнокорейски политик. Юн Сук Йол, бивш главен прокурор на страната, в момента е един от фаворитите в президентската надпревара.

За създаване на дигитален близнак на Юн Сук Йол компанията е използва AI обучение, базирано на стотици часове видеозаписи с изказвания на опозиционния политик, съобщи Techartica. В резултат на това машината успява да възпроизведе вярно гласа, акцента и дори жестовете на Юн.

Цифровият аватар беше представен на церемонията по встъпване в длъжност на избирателната комисия на опозиционната „Партия на силата на хората”, която издигна кандидатурата на Юн.

„Здравейте! Аз съм Юн Сук Йол под формата на изкуствен интелект. Изненадани ли сте от приликата?”, обърна се към публиката дигиталната версия на политика. „Изкуствената версия на Юн Сук Йол е първата по рода си на политическата арена и бележи бъдещето, което Юн ще създаде, когато бъде избран за президент”.

Журналисти, присъствали на церемонията, отбелязват, че приликата на цифровия аватар с оригиналния политик не може да се нарече пълна: някои жестове изглеждат непохватни, освен това няма поклащане на главата, характерно за Юн. Някои други детайли в поведението на аватара също издават фалшификата. Но гласът е възпроизведен с перфектна точност.

Водещите кандидати за президент на Южна Корея се обръщат към високите технологии, за да спечелят повече гласоподаватели. Един от съперниците на Юн, бившият финансов министър Ким Дън Йон, наскоро разкри своите двама официални AI представители – дигиталния говорител Ейди и асистента Уинди. Тези герои не претендират визуално, че са хора, тяхната роля ще бъде ограничена до популяризиране на кандидата онлайн и в кампаниите.

Що се отнася до лидера на президентската надпревара Ли Дже-Мюнг, той създаде цял щаб в рамките на метавселената, за да комуникира с избирателите чрез дигитални канали. Създаден е и чатбот, базиран на изкуствен интелект, който автоматично отговаря на въпросите на кандидата.

Докато политиците в Южна Корея демонстрират привързаност към най-модерните технологии, в страната се надигат и критични гласове. Така например, бивш представител на комисията по комуникации на правителството отбеляза, че със създаването на цифров близнак на Юн Сук-Йол, Партията на силата на хората е „отишла твърде далеч” по отношение на политическата етика.

Според него, партията е поръчала аватара, за да коригира не винаги атрактивния визуален образ на своя кандидат. „За добри или лоши намерения, дийп фейк технологията трябва да се използва много избирателно и изключително внимателно”, предупреждава той.

Междувременно DeepBrain увери, че технологията позволява да се създават надеждни копия на политици, които могат да говорят вместо тях (спестявайки на самите кандидати време и пари, изразходвани за запис на видео съобщения). А при определени условия за обучение на AI е напълно възможна и директна комуникация между цифрови аватари и реални хора.

DeepBrain твърди още, че AI, базиран на нейната технология, може да поеме различни роли, включително на радио и телевизионни водещи, банкови служители, учители, портиери и дори лекари и адвокати.

Създаването на дигитален аватар на политик е пример за контролирано използване на технологията за дълбоки фалшификации (дийп фейк), но дори и в този случай самата технология остава в „сивата зона”. Тя може да генерира безкраен поток от етични конфликти – от необходимостта за регистриране на собственото изображение като търговска марка до липсата на взаимно доверие в ежедневието.

Коментар