McAfee Stinger – сканира за вируси по поискване

McAfee Stinger не се нуждае от инсталиране и сканира по заявка от потребителя
(екранна снимка: McAfee Stinger)

McAfee Stinger е безплатно и преносимо приложение, което служи за откриване и премахване на инфектирани файлове от компютъра. Сканира твърдия диск при поискване и открива вируси, руткити, троянски коне, червеи и други заплахи.

Тъй като приложението няма включен инсталационен пакет, можете да съхраните изпълнимия файл навсякъде на твърдия диск и да стартирате инструмента незабавно. Налична е също възможност за запис на McAfee Stinger на преносим носител, за да сканирате всеки подозрителен компютър, без да инсталирате нищо на него.

Имайте предвид, че устройството за съхранение не трябва да е само за четене, тъй като приложението автоматично създава някои файлове, когато работи – например, лог файлове със статистически данни за всяко сканиране.

Важен аспект, който си струва да се вземе предвид, е, че за разлика от повечето приложения с инсталатори, McAfee Stinger не променя настройките на системния регистър на Windows.

Графичният интерфейс е интуитивен и удобен, във вид на обикновен, добре организиран прозорец. По подразбиране приложението разглежда само системни области, за които е известно, че обикновено крият вируси – това програмни файлове и директорията на Windows. Въпреки това, можете да персонализирате сканирането и да намалите продължителността му, като изберете ръчно устройство или директория.

McAfee Stinger позволява избор на местата за сканиране
(екранна снимка: McAfee Stinger)

По време на сканирането можете да видите текущо проверявания файл, времето за сканиране и общия брой сканирани файлове, както и намерените и изчистени заплахи. Всички подозрителни файлове се поставят в карантина, където можете да решите дали да ги запазите или премахнете.

Подробности за логовете можете да разгледате в отделни файлове. Налични са опции за промяна на местоположението по подразбиране на карантината и включване на всички сканирани файлове в логовете.

McAfee Stinger използва умерено количество RAM и малко процесорни ресурси по време на сканирането, което може да отнеме различно време в зависимост от обема. Имайте предвид, че програмата не осигурява защита в реално време срещу злонамерен софтуер, а сканира по поискване, така че все пак трябва да инсталирате пълноценен антивирус, за да държите компютъра си в безопасност.

Даунлоуд: McAfee Stinger

Коментар