Божанов: Разчитаме на гражданското общество

Отвореното управление е начин на мислене, а не просто наличие на закони и процедури, заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов
(снимка: Държавна агенция „Електронно управление”)

Прозрачността и достъпът до информация, както и отворените данни, са приоритет на сегашното управление, и това е залегнало в коалиционното споразумение, заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов при откриване на международната онлайн конференция „Достъп до информация – постижения и предизвикателства”.

Той подчерта, че отвореното управление е начин на мислене, а не просто наличие на закони и процедури. „За да идентифицираме проблеми с достъпа до информация, разчитаме на гражданското общество, да ни казва къде грешим и какво правим добре”, каза Божанов.

„Ние ще продължим да работим в тази посока, но не защото законът ни го налага. Гражданският контрол е в центъра на отвореното управление. Натискът, трябва да идва именно от страна на гражданския сектор, а за да може той да бъде осъществяван ефективно, трябва да има достатъчно информация за това, какво се случва”, допълни министърът.

Междувременно той съобщи, че се планира допълване на съществуващите в момента системи с интерфейс и за отворени данни, така че те да са налични в реално време. „В коалиционното споразумение е залегнало и отваряне на масиви като тези на Агенцията за обществени поръчки и нещо много важно – тези на Системата за електронни бюджетни разплащания – СЕБРА”, каза Божанов.

„Говорейки за граждански контрол, за прозрачност на харчене, смятам, че отварянето на всеки един запис от СЕБРА, ще прави публично достъпно всяко едно плащане от държавата”, подчерта той.

Според министъра, на електронното управление предстои много важна дискусия в Народното събрание, във връзка с практики, които затормозяват някои администрации, по конкретно общините, с питания, които те трябва да препращат по-нагоре. „Ще намерим добро решение на този проблем, без разбира се да ограничаваме правата на гражданите за достъп до информация”, увери Божанов.

Коментар