ЕС легализира единното зарядно до края на 2022

Скоро потребителите на iPhone и Android устройства може да ползват едно зарядно
(снимка: CC0 Public Domain)

Много е вероятно законодателите на ЕС и страните-членки да одобрят единен порт за зареждане на смартфони, таблети, слушалки и друга електроника преди началото на следващата година, според източници на Ройтерс. Известно е, че тази инициатива е яростно критикувана от Apple.

Европейската комисия за първи път инициира одобрението на единен порт за зареждане преди повече от десетилетие, но законопроектът беше изготвен едва миналата година, след като самите производители не можаха да се споразумеят за общо техническо решение.

Потребителите на iPhone и Android отдавна се оплакват, че трябва да използват различни зарядни устройства. Ако iPhone се зарежда чрез Lightning интерфейс, то съвременните Android телефони използват USB Type-C. Според наличните статистически данни за 2018 г., половината от смартфоните са използвали USB micro-B портове, 29% – USB Type-C, а 21% – Lightning. Сега балансът вероятно се е изместил значително в полза на USB Type-C.

Според депутата Алекс Агиус Салиба, на когото се позовава Ройтерс, гласуването на въпроса може да се проведе още през май, след което ще започне дискусия с отделните държави по окончателния законопроект. „Това ще бъде направено до края на годината. Това е нашето намерение”, казва той и добавя, че не трябва да се фокусираме само върху смартфоните.

Салиба смята, че трябва да се въведе единен порт за електронни книги, лаптопи с ниска мощност, клавиатури, компютърни мишки, слушалки, смарт часовници и електронни играчки. Освен това той настоява Европейската комисия да „хармонизира” инфраструктурата за безжично зареждане до 2025 г.

Законът за единния универсален порт, според него, може да влезе в сила шест месеца след приемането му (преди това се предполагаше, че преходният период ще продължи две години), като дотогава производителите трябва да адаптират своите устройства.

Apple вече коментира, че инициативата на ЕС може да има отрицателно въздействие върху иновациите и резултатът ще бъде купчина електронни отпадъци, ако законодателите принудят потребителите да преминат към нови зарядни устройства.

Коментар