Скандал около тестовете с маймуни на Neuralink

Изпитаният с маймуни от Neuralink предизвикаха вълна от критики
(снимка: Neuralink)

Neuralink – фирмата, създадена от шефа на Tesla Илън Мъск за разработване на устройство, което да свързва мозъците ни с компютрите – отхвърли твърденията за жестокост към маймуните, използвани за тестване на първите импланти.

В своя блог Neuralink заяви, че работи с животните по „възможния най-хуманен и етичен начин”. Фирмата се надява да започне изпитания на устройството върху хора по-късно тази година.

Преди близо седмица защитници на животните алармираха, че 15 от 23-те маймуни, използвани в изпитанията, са починали в условия на „екстремно страдание”, припомня BBC. Позовавайки се на видеозаписи, активистите се обърнаха към американското Министерство на земеделието и неговия Лекарски комитет за отговорна медицина.

В отговор на критиките Neuralink подчертава своя ангажимент към хуманното отношение към животните: „Нашата главна мисия е да проектираме програма за грижа за животните, която дава приоритет на нуждите на животните, а не типичната стратегия за изграждане само за удобство на хората”.

Според декларацията в блога, „използването на всяко животно беше обстойно планирано и обмислено за балансиране на научното откритие с етичната употреба на животните”.

В началото на изследването Neuralink си партнираше с Националния изследователски център за примати при Университета Дейвис в калифорния. През 2020 г. фирмата построи свой собствен вивариум за настаняване на маймуните, декларирайки намерение да „подобри” настоящите стандарти. Жалбата на активистите сега засяга и университета, защото е свързана с „инвазивни и смъртоносни мозъчни експерименти, проведени върху 23 маймуни”.

Защитниците на животните казват още, че повечето от маймуните са били с премахнати части от черепите, за да могат да се имплантират електродите в мозъците им. Макаците са били затворени в клетки поединично, претърпели са „лицева травма” и са имали гърчове, както и инфекции на местата на имплантите.

Комитетът е получил 600 страници документи по случая. Изискани са и видеозаписи и снимки на маймуните, направени от екипа на университета.

Коментар