Изкуствени неврони „подчиниха” растение

Учени от Швеция разработват изкуствени неврони по правилата на биологията
(снимка: Thor Balkhed)

Науката отдавна се опитва да интегрира живата нервна система с изкуствена. Това ще помогне за създаване на чувствителни протези, екзоскелети, контролирани от силата на мисълта, и в крайна сметка ще подобри активността на човешкия мозък с вградени или външни компютърни модули.

Макар че всичко това звучи фантастично, факт е, че учените се гмуркат все по-дълбоко в цифрово-биологичните интерфейси. Ново постижение в тази област демонстрираха учени от университета Линчопинг, Швеция. Те разработват изкуствени неврони по правилата на биологията – с електрическа проводимост и способност да действат на базата на частична химична (секреторна) реакция.

Известно е, че мембраната на нервните клетки (неврони) пропуска положително и отрицателно заредени атоми (йони). В зависимост от състоянието на клетката могат да се пропускат различни количества от едните и другите йони. Заедно те могат да образуват потенциал за действие с напрежение около 0,1 V, който ще започне да се разпространява по нервните израстъци (аксони) към други нервни клетки като полезен сигнал.

Изследователите от Швеция със схематичен чертеж на естествени и изкуствени неврони
(снимка: Thor Balkhed)

От биосъвместими материали учените са създали транзистор, който също може да превключва състояния в зависимост от концентрацията на йони на неговия гейт. Транзисторът работи при малко по-високо напрежение, за да имитира потенциал за действие – около 0,6 V, но това все още е безопасно за живите клетки. След това изследователите свързват изкуствени неврони с живи клетки на интересно растение като Венерина мухоловка.

Това цвете има ясна и проста реакция – то се затваря, ако възникнат определени въздействия, например асо насекомо седне върху него. Използвайки система от изкуствени нервни клетки, учените са принудили цветето да се затвори само с един импулс, без да причиняват механично дразнене.

Но в крайна сметка изкуствените неврони могат да бъдат интегрирани с животински и дори с човешки неврони. Те биха могли да бъдат свързващото звено, което ще позволи създаване на по-чувствителни протези за крайници, импланти и роботи.

Коментари по темата: „Изкуствени неврони „подчиниха” растение”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    р_АЗ&ТИТА_лни

  2. Anonymous

    РАСТИТЕЛНИ неврони имплантирани в ч0ВЕК.

  3. Anonymous

    Айзък Азимов :

    2114г = безпилотни превозни средства ще летят от Марс до Земята

    2119г. = хората ще построят пилотирана космическа станция на Луната

  4. Природен човек

    За какво е всичко това?За пари.
    Този модел човек е изцяло за прекрояване.Подчинен е на лъжи и лакомия, даже и безплатните супердарове от Планетата – газта и петрола донесоха клетви от околната среда – значи даде им се безплатен ресурс и само лакомия, военни неща и отрови, така се отплати този модел.Следователно е за прекрояване, а не за частични ремонти и облегчения.
    Май трябва да се свикне с мисълта за залеза и нази цивилизация, но пък има още време за
    по-сладък живот с пари.
    От кал е създаден, кал и частици докара и там и ще иде…човекът, де.

Коментар