Обявиха най-мощния квантов компютър в света

Изображение на йонен капан от квантов компютър на IonQ
(снимка: IonQ)

Компанията IonQ, разработчик на квантови системи, базирани на йонни капани, твърди, че е създала най-мощния квантов компютър в света. Тя използва собствена методология за измерване, различна от тази за „квантовите обеми” на IBM.

По-специално, IonQ измерва производителността в „алгоритмични кубити” (AQ). Според нейния калкулатор, новият квантов компютър Aria е най-мощния в света с производителност от 20 алгоритмични кубита, съобщи HPC Wire.

Показателят AQ е фокусиран върху приложението, което го прави полезен при избора коя квантова система да се използва за дадено приложение. Метриката на IBM не осигурява такава яснота, като дава на квантовия компютър обща характеристика, базирана на броя кубити и способността за заплитането им в системата. Подходът на IonQ позволява да бъде оценена полезността на квантовите компютри в реални условия.

IonQ използва набор от алгоритмични еталони, въведени от Консорциума за квантово икономическо развитие (QED-C), за да оцени броя на алгоритмично релевантните квантови битове (кубити) в системата. Докато при други метрики квантовите системи могат да бъдат описани с помощта на неизползвани функции, то метриката на IonQ взема предвид онези системни възможности, които ще бъдат използвани на практика.

Измерванията на производителността на квантовата система на IonQ показват, че уловените йонни кубити, комбинирани с квантовата ОС на IonQ, са по-точни от тези, които се използват в квантовите компютри на конкурентите. По-специално, компютърът IonQ Aria е в състояние успешно да изпълнява квантови схеми, съдържащи повече от 550 квантови вентили, в сравнение със свръхпроводящите системи, които могат да изпълняват схеми, съдържащи само десетки квантови вентили. Това позволява на IonQ значително да превъзхожда конкурентните системи в практическото използване на квантовите алгоритми.

Новата система IonQ Aria вече е налична като ранен прототип и показва най-висока производителност в света на квантовите компютри – на ниво от 20 алгоритмични кубита. Това означава, че върху 20 кубита може да се изпълни референтна квантова изчислителна схема (алгоритъм), съдържаща повече от 400 операции за заплитане на вентили и да се очакват резултатите със значителна точност.

Коментар