Най-дългата кола в света вече е над 30 метра

Това е Американската мечта: най-дългата кола в света, над 30 метра
(снимка: Guinness Book of Records)

Никога повече няма да се оплаквате колко трудно е да си намерите място за паркиране, след като видите най-дългата кола в света. „Американската мечта” е вписана в книгата „Гинес” и е дълга 30,5 метра.

Колата побира повече от 75 души и има собствен басейн, джакузи, вана и игрище за мини голф. О, и хеликоптерна площадка.

Първоначално е направена в Калифорния около 1986 г. от Джей Орбърг. Сглобил я от серия лимузини Cadillac Eldorado. Тогава била дълга само 18,3 метра. Имала 26 колела, V8 двигател отпред и друг V8 отзад.

По-късно Орбърг я напрaвил още по-дълга, т.е. 30,5-метрова, и поставил „панта” в средата, за да ѝ даде шанс да завива по кръстовищата.

Явно мега-возилото не се е оказало особено практично и след няколко филмови изяви „Мечтата” е оставена да ръждясва в задната част на склад в Ню Джърси в продължение на много години.

По-късно, през 2019 г., е намерена и продадена на Майкъл Дезер, който е настоящият ѝ собственик и е осъществил проекта по възстановяването на мега-лимузината.

Дезър притежава музея на автомобилите Dezerland Park и туристическа атракция в Орландо, Флорида. Оттам е и неговата експертиза, помогнала за възстановяването на дъгата кола.

От друга страна неговите музей и атракцион са основателна причина да инвестира във възстановяването на лимузината. Затова не е странно, че е вложил в това начинание над 250 000 долара. Възстановяването отнема повече от три години.

Интериорът на колата е като пещера и побира 75 души. Вграденият плувен басейн има собствен трамплин за гмуркане (как ли се използва), а хеликоптерната площадка може да поддържа до 2270 кг, така че е напълно функционална.

Наистина, Дезър има и малък хеликоптер, който каца върху площадката, но кой ли е смелият пилот да направи това остава тайна.

Коментар