Британците с важно решение за самоуправляемите коли

Първите автономни коли се очакват по пътищата на Великобритания тази година
(снимка: CC0 Public Domain)

Хората, които използват самоуправляеми автомобили, ще имат право да гледат телевизия на вградените в автомобилите екрани – това предвиждат промени на Пътния кодекс във Великобритания.

Все пак водачите ще трябва да са в готовност да поемат обратно контрола над превозните си средства, когато бъдат подканени. Използването на мобилни телефони по време на движение, дори в самоуправляеми коли, ще остане незаконно. Допустимо е само използване на хендсфри.

Понастоящем самоуправляемите коли не се допускат по обществените пътища на Обединеното кралство. Но първите автономни превозни средства навярно ще бъдат готови за употреба по-късно тази година, съобщи Министерството на транспорта (DfT). Това е и причината да се работи по модернизация на законодателството за движение по пътищата.

Очаква се планираните промени в кодекса да влязат в сила през лятото. Актуализациите бяха изготвени след обществена консултация. Те се описват като временна мярка в подкрепа на ранното приемане на технологията. Планира се по-сериозна промяна на регулаторната рамка през 2025 г.

От транспортното ведомство посочиха, че потребителите на самоуправляеми автомобили няма да носят отговорност за катастрофи. Застрахователните компании, а не физическите лица, ще поемат отговорността за искове при инциденти.

Съгласно новите насоки, шофьорите трябва да са готови да поемат контрол от автоматизирана система, когато бъдат подканени, например при приближаване до изход на магистрала. Наличната в момента технология е само „помощна”, което означава, че водачите винаги трябва да имат контрол над превозното средство.

Според експерти, най-добрият начин това да се случва е като превозното средство спира съдържанието на вградените екрани, показващи материали, които не са свързани с шофирането, когато водачът трябва да поднови контрола. Как обаче ще се регулира боравенето със съдържание на собствените, носими устройства, остава неясно засега.

Министърът на транспорта Труди Харисън каза, цитиран от BBC, че актуализирането на Кодекса ще бъде „основен етап в безопасното въвеждане на самоуправляемите превозни средства”. Според нея, използването им „революционизира начина, по който пътуваме, правейки бъдещия ни транспорт по-екологичен, по-безопасен и по-надежден”.

В крайна сметка технологията за самостоятелно шофиране може да „подобри пътната безопасност в цяла Великобритания чрез намаляване на човешката грешка, която е фактор, допринасящ за 88% от всички регистрирани пътни сблъсъци”, казват от правителството.

Коментар