Русия разреши „сивия” внос на ИТ продукти и коли

Властите в Русия одобриха официално сивия внос на електроника, коли и редица други стоки
(снимка: CC0 Public Domain)

Правителството на Руската федерация одобри официално т.нар. паралелен или „сив” внос, включително на продукти от Apple, Samsung и други световни компании. Те ще могат да се внасят в страната без съгласието на производителите, които са напуснали вътрешния пазар.

Списъкът със стоки от над 200 марки, за които ще бъде открит паралелен внос, е съставен от Министерството на промишлеността и търговията, съобщи „Известия”, позовавайки се на заповед на ведомството, подписана от министъра на промишлеността и търговията Денис Мантуров. Официалният документ трябва да бъде регистриран в Министерството на правосъдието.

Според източниците, Министерството на промишлеността и търговията е предложило да се внасят над 50 групи стоки без разрешение на носителите на авторски права, включително готови потребителски продукти и компоненти за автомобили. Освен смартфони и компютри, списъкът включва друга електроника, коли, текстил, кожени изделия, дрехи, парфюми, хигиенни продукти.

Министерството на промишлеността и търговията е използвало комбиниран подход по този въпрос. В някои сектори агенцията разрешава паралелен внос на цялата категория стоки, а в други – само продукти на определени марки.

За електрониката, в частност, министерството разрешава паралелния внос на смартфони, смарт часовници и слушалки на Apple, Samsung, Nokia, Sony, Siemens, HP джаджи и потребителска електроника, както и принтери и скенери на Lenovo и Huawei.

По същия ред ще се внасят автомобили Land Rover, Jeep, Tesla, Bentley, Volvo и други марки, както и компоненти за тях. В списъка на министерството са включени и автомобилни двигатели от различни производители и промишлено оборудване на Caterpillar, Siemens и др. За облеклото и обувките няма да се прилага подход по марки – тези стоки са напълно разрешени за паралелен внос.

Заповедта на Министерството на промишлеността и търговията цели да се осигури възможност за внос в страната на определени продукти, чийто носители на авторски права са отказали да ги доставят в Руската федерация. Това се посочва в обяснителната записка на министерството към посочения документ. От ведомството отбелязват, че мярката е необходима за защита на икономическите интереси на страната.

Коментари по темата: „Русия разреши „сивия” внос на ИТ продукти и коли”

добавете коментар...

  1. Надежда Василева

    Май идва звездния миг за киберсигурността.Дали има логика?Като купуват копирани неща, или пък подкопирани как ще се поддържа защитата им? И колкото повече купуват, толкова повече ей такива работи …И паразитът се опаразитява, защото има пари от безплатния подарък …И така – до тоталното им откачване от континенталния сърф.

  2. ужасс

    ами и ти си самодостатъчен ама като ти се ядат пържоли не пасеш агнета, а си купуваш
    на германеца или японеца като му се пие кафе не отглеждаш плантации, а си купува
    бразилецът отглежда кафе
    афганистанецът отглежда мак
    руснаците правят совалки за космоса
    защо им е да правят прахосмукачки или телевизори
    всеки се занимава с нещо

  3. коментар

    Нали си бяха самододстатъчни и щяха да развиват собствени технологии?

  4. ужасс

    тихо да не чуе фофу

Коментар