За нов електромобил Volkswagen ще се чака до 2023

Покупката на нов електромобил вече е свързана с дълго чакане
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейците, които искат да поръчат нов електрически автомобил от Volkswagen, ще трябва да чакат за доставката на колата до 2023 година. Същото ограничение важи и за купувачите в САЩ.

Ръководството на Volkswagen призна, че силното търсене, съчетано с недостиг на компоненти и суровини, няма да позволи на компанията да отговори на интереса на купувачите в Европа и САЩ към електромобилите тази година, предаде Arstechnica.

Към момента само в Западна Европа са събрани около 300 хиляди поръчки, а възможностите на германския производител очевидно са по-скромни. Компанията няма да може да задоволи новите поръчки в региона до следващата година.

Повече от 99 хиляди електрически превозни средства от всички марки, принадлежащи на концерна Volkswagen, са продадени по целия свят през първото тримесечие на тази година. Електромобилите Porsche, Audi, Skoda и Volkswagen се купуват много добре в Европа, по думите на Хърберт Дис, главен изпълнителен директор на автомобилния производител.

Вече са определени квотите за доставки в САЩ и Европа за тази година. В Китай броят на поръчките продължава да расте, но и там има проблеми със задоволяване на търсенето.

В световен мащаб Volkswagen очакваше да продаде най-малко 700 000 електрически превозни средства тази година, 140 000 от които в Китай. Но през първото тримесечие компанията успя да продаде само 28 000 електрически коли в Китай, което е четири пъти повече на годишна база, но значително по-малко от първоначално планирания брой.

Последните геополитически събития усложняват логистиката и изострят недостига на автомобилни компоненти, а също така повишават цената на тяговите акумулатори, които до голяма степен определят цената на цялото електрическо превозно средство.

В допълнение към недостига на компоненти, автомобилната индустрия е засегната негативно от локдауна в Китай, причинен от поредната коронавирус вълна и желанието на местните власти да овладеят разпространението на инфекцията.

Представителите на Volkswagen обаче са уверени, че техният бизнес с електрически превозни средства ще покаже положителна динамика през всяко тримесечие на тази година, както по отношение на обемите на производството, така и по отношение на пазарния дял.

Коментар