Нова функция в Instagram помага за намиране на изчезнали деца

Известията за изчезнали деца, подавани в Instagram, ще включват важни подробности
(снимка: CC0 Public Domain)

За първи път Meta въвежда функцията AMBER Alert в социалната мрежа Instagram, за да помогне за намирането на изчезнали деца по цял свят.  Функцията скоро ще стане налична и за България.

AMBER Alert е разработена в партньорство с организации като Националния център за изчезнали и експлоатирани деца в САЩ (NCMEC), Международния център за изчезнали и експлоатирани деца, Национална агенция срещу престъпността в Обединеното кралство, Генералната прокуратура в Мексико, австралийската Федерална полиция и други.

Функцията се появи първо във Facebook през 2015 г. От тогава сигналите, подадени чрез Amber Alert в социалната мрежа, са помогнали за успешното откриване на стотици изчезнали деца в САЩ и по света.

Известията за изчезнали деца, които могат да се подават в Instagram, ще включват важни подробности за детето като снимка, описание, местоположение на изчезването и всяка друга налична информация, която може да бъде предоставена.

Хората ще имат възможност да споделят сигнала с приятели, за да се разпространи допълнително информацията.

AMBER Alert сигналите ще започнат да се разпространяват в Instagram днес и в рамките на следващите няколко седмици ще станат напълно достъпни в 25 държави, включително България.

Коментар