Германия: платформите ще са виновни за нелегално съдържание

Платформите за уеб-съдържание ще носят отговорност за нелегални материали, освен ако не ги премахват светкавично, реши съдът в Германия (снимка: CC0 Public Domain)

Големите платформи за споделяне на съдържание в интернет като YouTube може да се окажат наказуеми за нарушения на авторски права при неоторизирани качвания, дори ако съдържанието е пуснато онлайн от трета страна – това постанови най-висшият съд на Германия.

Платформите ще бъдат отговорни само ако не предприемат бързи действия, за да блокират достъпа, след като научат за наличието на незаконно съдържание.

Решението на съда идва на фона на продължителна битка между европейската творческа индустрия и онлайн платформите. Индустрията настоява за обезщетения за каченото неоторизирано съдържание. Платформите пък са категорични, че не могат да отговарят за действията на потребителите.

Темата е част от по-широкия дебат за това колко и какво трябва да правят онлайн платформите и социалните медии, за да контролират публикуването на незаконно или вредно съдържание. Операторите на платформи за споделяне на съдържание може да бъдат задължени и да разкриват самоличността на потребителите, които извършват нарушенията, както и техните имейл адреси, гласи решението на съда.

Позицията произхожда от съдебно дело, заведено от музикален продуцент, тъй като видео и аудио записи на изпълнител, чиито права продуцентът притежава, останаха достъпни в мрежата дълго след като адвокатът на продуцента изпрати писмо с молба да бъдат премахнати.

Коментар