Прогноза: хиляди криптовалути ще изчезнат

От хилядите виртуални валути днес ще останат само няколко, очаква блокчейн индустрията
(Снимка: rawpixel.com)

Няколко фирми-играчи в индустрията на криптовалутите очакват, че „хиляди цифрови токени вероятно ще се сринат“, а броят на съществуващите блокчейн системи ще намалее през следващите години.

В момента съществуват повече от 19 000 криптовалути. Налице са и десетки блокчейн платформи. Тези системи се сочат като основната технология, върху която са изградени много от различните криптовалути.

Неотдавнашният срив на така наречената „стабилна“ криптовалута terraUSD и свързания с нея дигитален токен Luna предизвика мощен трус на целия пазар на криптовалути, блокчейн системи и NFT. Това насочи вниманието на световната общност към хилядите съществуващи криптовалути и към въпроса дали всички те ще оцелеят.

„Един от ефектите от това, което видяхме миналата седмица … е, че сме на етапа, в който по същество има твърде много блокчейн, но твърде много токени. Това обърква потребителите. Ситуацията носи известни рискове за потребителите“, коментира Бертран Перес, главен изпълнителен директор на Web3 Foundation, пред CNBC по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, миналата седмица. „Подобно беше и в началото на интернет – налице бяха много дотком компании и много от тях бяха измами, не носеха никаква стойност, но накрая всичко гнило беше изчистено. В резултат, сега имаме много полезни и легитимни компании.”

Брад Гарлингхаус, главен изпълнителен директор на компанията за трансгранични блокчейн плащания Ripple, каза, че вероятно ще има „няколко десетки“ криптовалути, които остават в бъдеще. „Мисля, че е доста спорно дали днес имаме истинска нужда от 19 000 нови валути. В света на фиатните валути има може би 180 валути“, каза Гарлингхаус.

Главният инвестиционен директор на Гугенхайм Скот Майнерд добави допълнителен песимизъм миналата седмица, когато каза, че повечето криптовалути са „боклуци“. Според него, ще оцелеят само Bitcoin and Ethereum.

Коментарите от индустрията идват в момент, в който пазарът на криптовалути продължава да преживява напрегнати моменти. Повечето виртуални пари загубиха значителна част от стойността си и не могат да се възстановят. Множество различни блокчейн платформи от Ethereum до Solana се борят за лидерската позиция в индустрията.

Брет Харисън, главен изпълнителен директор на борсата за криптовалути FTX U.S., каза, че стотиците съществуващи в момента криптопари няма да оцелеят. „Когато мислите за блокчейн… трябва да знаете, че след 10 години вероятно няма да има стотици различни блокчейни. Мисля, че ще има няколко ясни победителя за различните видове приложения“, каза Харисън. „Ще видим пазарът… ще реши въпроса с течение на времето“.

Коментари по темата: „Прогноза: хиляди криптовалути ще изчезнат”

добавете коментар...

  1. ха

    Дори Bitcoin може да изчезне в смисъл толкова да се срине, че почти никой да няма интерес да го ползва. Това че е моментния лидер нищо не значи. То и в миналото е имало велики древни цивилизации от които почти нищо не е останало днес.

  2. л

    Голямо прозрение, голямо нещо ;D

Коментар