5G връзките ще се удвоят до края на 2022 г.

Около 5% от всички мобилни връзки по света са 5G (снимка: CC0 Public Domain)

След като беше пуснатa в търговската мрежа през 2019 г., технологията за мобилни инфраструктури от следващо поколение се развива бързо и през 2022 г. ще бъдат добавени повече нови абонаменти за 5G, отколкото са били включени през предходните три години заедно.

Това означава, че броят на мобилните 5G връзки ще скочи от 540 милиона в края на 2021 г. до повече от 1,3 милиарда от края на настоящата година, според прогноза на изследователската фирма Omdia.

В по-дългорсочен план пазарните анализатори прогнозират, че 5G ще представлява почти три пети от световните приходи от мобилни услуги – така ще е към 2026 г.

Растежът ще се мотивира основно от бързото възприемане на 5G устройствата сред потребителите и от по-високите разходи от 5G клиентите, тъй като те увеличават потреблението на данни и цифрови услуги, предвижда старшият директор на Omdia Мария Руа Агуете. „Въпреки че 5G все още е в начален стадий и представлява едва 5% от всички мобилни връзки, приходите от 5G мобилни ще се радват на бърз растеж през следващите няколко години“, каза тя.

Очаква се до 2026 г. 40% от всички мобилни абонаменти да бъдат 5G. Това прави общо 4,8 милиарда. Освен това се предвижда годишните приходи от 5G мобилни услуги да достигнат 540,01 милиарда долара в световен мащаб до 2026 г. Цифрата ще представлява 60% от световните приходи от мобилни услуги.

Ръстът на приходите от 5G мобилни услуги ще доведе до скок на общите приходи от мобилни услуги до 911,61 милиарда долара в световен мащаб през 2026 г.

Разглеждайки географското разпределениена успеха на 5G, Китай е страната, която се явява лидер през 2021 г. с 357 милиона абонати. Следващите най-развити пазари са САЩ, Япония и Южна Корея, Обединеното кралство.

По отношение на покритието на населението с 5G услуги картината е по-различна. Когато става дума за това какъв процент от населението е обхванато от 5G достъп, лидерството се пада на Южна Корея, където повече от 40% от населението има 5G връзка. Южна Корея е следвана от Хонконг с 39% и Китай с 30%.

Що се отнася до монетизирането на 5G и увеличаването на средния приход от потребител, в доклада се казва, че преките доказателства за въздействието на 5G върху средния приход от потребител още са „фрагментирани“, тъй като разпространението на 5G SIM остава ниско на много пазари. Влияние имат и ограниченията заради коронавируса, които биват премахвани и връщани отново в някои части на света.

Това, което занапред ще играе роля за развитието на пазара, според Omdia, са игрите, стриймиинг видеото, разширената реалност (AR) и виртуалната реалност (VR).

Коментар