„Глупавият“ телефон се завръща неумолимо

Търсенето на базови телефони с бутони е нараснало с 89% между 2018 и 2021 г. (снимка: CC0 Public Domain)

„Глупавите“ телефони се завръщат с пълна сила и все повече хора ги предпочитат пред „умните“ им събратя. Потребители, пазарни наблюдатели и психолози са единодушни, че има безспорни предимства: човек има повече време за себе си и близките си, по-спокоен е и работи по-съсредоточено и по-продуктивно.

Седемнадесетгодишната Робин Уест е аномалия сред връстниците си – тя няма смартфон. Вместо да скролва по цял ден из TikTok и Instagram, тя използва така наречения „глупав телефон“ – обикновен мобилен телефон с малък дисплей и физически бутони.

Тези базови телефони имат ограничена функционалност – случат за обаждания и изпращане на кратки текстови съобщения. Може да имат радио и фенерче, някоя семпла игра, а задната им камера е със скромни възможности и прави елементарни снимки. Не се свързват към интернет и не могат да им се инсталират приложения.

Тези устройства са подобни на някои от първите телефони, каквито хората използваха в края на 90-те години.

Решението на Уест да се откаже от бившия си смартфон преди две години е моментно. Докато търсела резервно „ало“ в магазин за втора употреба, била привлечена от ниската цена на „телефон-тухла“. Дребното устройство й струвало само няколко евро. И тъй като няма функционалност на смартфон, сега жената няма и скъпа месечна сметка за данни.

„Докато не купих телефона-тухла, не бях забелязала колко много време от живота ми е превзел смартфонът“, казва тя. „Имах много приложения за социални медии и не вършех толкова много работа, колкото иска, защото все бях на телефона си.“

Жената казва, че не вярва някога пак да си купи друг смартфон. „Доволна съм от своята тухла – не мисля, че ме ограничава. Определено съм по-проактивна.“

„Глупавите“ телефони продължават да се възраждат. Търсенето им в Google е скочило с 89% между 2018 и 2021 г., според доклад на софтуерната фирма SEMrush.

Смартфоните постоянно изискват внимание от потребителите чрез звуци и сигнали, а това изморява (снимка: CC0 Public Domain)

Междувременно проучване от 2021 г. на счетоводна група Deloitte казва, че един на всеки 10 потребители на мобилни телефони в Обединеното кралство си е купил „тъп“ телефон.

„Изглежда, че модата, носталгията и появата им във видеоклипове в TikTok играят роля за възраждането на „глупавите“ телефони“, казва Ърнест Доку, експерт по мобилни устройства в сайта за сравнение на цени Uswitch.com. „Много от нас имаха „глупав телефон“ навремето. Затова е естествено да изпитваме чувство на носталгия към тези класически устройства.“

Без съмнение принос има и рестартирането на емблематичния модел 3310 на Nokia през 2017 г. оригиналът е пуснат за първи път на пазара през 2000 г. и един от най-продаваните мобилни телефони на всички времена. „Nokia прокара 3310 като достъпна алтернатива в свят, пълен с висококачествени мобилни телефони.“

Вярно е, че „глупавите“ телефони не могат да се конкурират с най-новите първокласни модели на Apple и Samsung, когато става въпрос за производителност или функционалност, казва специалистът. „Ала те могат да ги засенчат в други важни области като живот на батерията и издръжливост“.

Пшемек Олейничак, психолог по професия, от пет години е заменил смартфона си с Nokia 3310. Първоначално взел това решение заради по-дълготрайната батерия. После обаче разбрал, че има и други предимства.

„Преди винаги бях прикован към телефона, за да проверявам всичко и навсякъде, да ровя из Facebook или новините или други факти, които ми бяха реално необходими“, казва той. „Сега имам повече време за семейството си и себе си. Голяма полза е, че не съм пристрастен към харесването, споделянето, коментирането или описването на живота си пред други хора. Сега имам повече неприкосновеност.“

Психологът, които живее в полския град Лодз, признава, че първоначално промяната е била предизвикателство. „Преди проверявах всичко, например автобуси и ресторанти, на своя смартфон, докато пътувам. Сега това е невъзможно. Научих се да правя проучванията предварително, у дома. Свикнах така“.

Завръщането на добрия стар „глупав“ телефон провокира някои производители да потърсят „златната среда“ между смартфона и обикновената „тухла“. Появяват се модели, които са малко по-умни от обичайния базов телефон. Например, към основните си функции могат да имат и опция за слушане на музика или подкасти и да се свързват чрез Bluetooth със слушалки. Могат да имат и някакъв базов браузер. Въпреки това си остават невъзможни за ползване пристрастяващи приложения като социални медии, новинарски емисии, електронни пощи.

Китайската Light Phone например, която прави точно такива устройства, казва, че отчела най-силната си финансова година през 2021 г. Продажбите са се увеличили със 150% в сравнение с 2020 г. Съоснователят Кайвей Тан казва, че устройството първоначално е създадено, за да се използва като вторичен телефон за хора, които искат да си починат от своя смартфон – например през съботите и неделите. Но сега половината клиенти на фирмата използват устройството като основен телефон.

„Ако извънземните дойдат на земята, те биха си помислили, че мобилните телефони са най-добрият вид, контролиращ човешките същества“, казва Тан. „И това няма да спре. Само ще се влоши. Потребителите осъзнават, че нещо не е наред, и ние искаме да предложим алтернатива.“

Изненадващо, основните клиенти на фирмата са на възраст между 25 и 35 години.

Проф. Сандра Вахтер, старши научен сътрудник в областта на изкуствения интелект в Оксфордския университет, казва, че е разбираемо, че някои хора търсят по-прости мобилни телефони. „Може да се каже с основание, че в днешно време способността на смартфона да провежда обаждания и да изпраща кратки съобщения е почти странична характеристика“, обяснява тя. „Смартфонът е станал център за забавление, генератор на новини, навигационна система, дневник, речник, портфейл“. Тя добавя, че смартфоните винаги искат да „привличат вниманието“ на притежателите си с постоянно напомняне за себе си – известия, актуализации и извънредни новини. Това постоянно разсейва, отвлича вниманието, изморява.

„Логично е, че някои от нас сега търсят по-прости технологии и смятат, че „глупавите“ телефони могат да предложат завръщане към по-семплите времена,“ казва проф. Вахтер. „Може да ни остава повече време, за да се концентрираме напълно върху дадена задача и да се ангажираме с нея по-целенасочено. Проучванията показват, че твърде големият избор може да води до усещане на нещастие и възбуда“.

Междувременно притежателите на смартфони не могат да проумеят това. „Всички смятат, че това е само временно,“ казва Уест. „Питат ме – добре де, кога ще вземеш смартфон?“

Коментари по темата: „„Глупавият“ телефон се завръща неумолимо”

добавете коментар...

  1. Абе!

    Имал съм алкател телефон с копчета. Тогава като не можех да тегля музика, си я записвах от колонките. Верно, неудобно но класика. Всички сме минали през това, аз много уважавам старите телефони! Щото преди смартфоните и на змията гледахме кат луди! В момента съм с Самсунг А6+ и нито имам тикток, нито ще си правя. Единствено го ползвам за разговори и да видя нещо в интернет – ако ме интересува!

  2. Dimitar

    Я, още един е прочел статията преди да коментира. Аз си мислех, че сам аз я прочетох. 🙂

  3. Evolution

    Абе то може и пеш да вървиш, вместо да караш кола; да копаеш с ръце вместо с мотика; да ореш с магарето и плуга вместо с трактор; и да се возиш на влак и кораб после от континент до континент вместо със самолет. Новите технологии да направени да улесняват хората, защо да мъкна лаптоп с мен за работа постоянно, като 80-90% от същата работа може да я свърша на смартфон или малък, но достатъчно мощен таблет, които са по-лесни за носене (по-компактни), често издържат повече време на батерия от повечето лаптопи, а предлагат същите неща като средностатистически лаптоп, но в джобен формат.

  4. Еволюция

    Абе то може и пеш да вървиш, вместо да караш кола; да копаеш с ръце вместо с мотика; да ореш с магарето и плуга вместо с трактор; и да се возиш на влак и кораб после от континент до континент вместо със самолет. Новите технологии да направени да улесняват хората, защо да мъкна лаптоп с мен за работа постоянно, като 80-90% от същата работа може да я свърша на смартфон или малък, но достатъчно мощен таблет, които са по-лесни за носене (по-компактни), често издържат повече време на батерия от повечето лаптопи, а предлагат същите неща като средностатистически лаптоп, но в джобен формат.

  5. Доволен

    Точно така, използвам го о аз като компютър. Кокто ме умее да ползва трлефона, чаъи само в социалните мрежи.

  6. Анонимен

    🙂

  7. Ано

    🙂

  8. Dedo Boje

    Това са пълни глупости! Няма работа която да не може да се свърши без идиотските смартфони!

  9. Кирилов

    Абсолютно!

  10. Човекът

    Телефоните с копчета са малки, леки, и издръжливи , по този начин стават единственият избор за хора които искат да се движат свободно най-вече по време на работа .

    Чета ви коментарите как си ривете за смартфоня ,и се чудя какво правите по цял ден , къде си ги навирате тия шест инчови лопати ,и как се навеждате с тях ,или тва не ви е важно :)))))

    Аз, лично смартфоня си го нося само в раницата ,ако съм решил , че ше ида някъде да си губя времето, през останалото време ползвам малък телефон с копчета ,понякога като звънни се чудя какво става защото съм забравил ,че е в мен .

    И ако сте толкова на зор за интернет,вече има малки телефони с копчета с браузър ,и др смарт приложения .

  11. Смешко

    Скокът в продажбите от 1/1000000 на 2/1000000 е скок със 100%. Това не е нещо изключително.

  12. Б. З.

    Бе, без чичо Гугъл и световни новини не знам… Въобще не говоря за социалните мрежи. Те са си за идиоти. Единственото което малката Нокия е непобедима е батерията. Надявам се, че и този проблем рано, или късно ще бъде решен.

  13. Dani_2077

    Не мисля, че в последните 3/5 години може да се живее “нормално” без смартфон. А как и за какво го ползваш е много личен избор ¯\(◉‿◉)/¯.

  14. Иванов

    Защо си мислите че всеки който има смартфон е постоянно в соц.мрежи и тик ток и подобни то е все едно всеки който има дом.компютър и лаптоп да ги хвърли и да си остане на телевизора и вестниците за да получава информация или да има дом.телефон Ами някой хора са им полезни тези джаджи с тях си вършат работата която с други средства не може

  15. Lortamai Corp.

    Смартфона е джобен компютър с много функции. Ако е Самсунг има приложения, които напълно блокират известия и нежелани натрапени приложения. Избора как да използваме телефона е наш. Аз нямам никакви проблеми с него, защото съм премахнал всичките токсични платформи от него. Главно го използвам за музика и някоя игра докъто пътувам до работа и обратно.

  16. ха

    Анонимен, има я и обратната логика. Хората не обичат да общуват с тъпи същества и затова предпочитат да носят бездушни предмети, вместо устройство, което се прави на много умно, че и ти налага начина на това как да живееш.

  17. Име

    Каква жена е Робин, като е на 17 години ? Смятам все още момиче, дете, госпожица, но чак пък жена ? Няколко пъти пишете “жена”, “жената” ? Второ, обикновените или глупави телефони както ги пишете изобщо не са тухли, ами са далеч по-леки от последните 13 Х Про продукти на Ябълката от Къпертино, например.

  18. Анонимен

    Хората не харесват до носят постоянно в себе си по-умни у-ва от самите тях.

  19. Вессис

    Напълно вярно е!

Коментар