3D печат на ушни импланти спасява и ушите, и слуха

Децата, родени с ушни малформации, в бъдеще ще могат да си имплантират пълноценни нови уши (снимка: CC0 Public Domain)

Скоро може да има нова надежда за хората, родени с генетични дефекти, които ги оставят с деформирани или липсващи уши. Ново клинично изпитване при хора ще тества имплант, известен като AuriNovo, който използва ухо, създадено чрез 3D печат, „отгледано“ от собствените клетки на пациента.

Микротия – така се нарича вид вроден дефект, който засяга външната част на ухото на бебето. Дефектът може да варира от лека деформация на ушната мида, която може да бъде едва забележима, до по-тежки форми, при които ухото представлява само малка бучка хрущял или липсва напълно. Може да засегне едното или двете уши. В тежките случаи проблемът засяга и слуха на пациента.

Настоящите възможности за лечение често включват пластмасови импланти или реконструкции на ухото, направени от собствения хрущял на пациента. За целта хрущял се взема от областта на ребрата, но това е много инвазивна процедура.

3DBio Therapeutics са разработили нова техника за 3D отпечатване на уши от клетки, взети от деформираното ухо.

Първо чрез биопсия на засегнатото ухо на пациента се вземат клетки, образуващи хрущял, наречени хондроцити. Те се разширяват отглеждат в система за лабораторна култура, преди да бъдат смесени с био-“мастило“ на базата на колаген. След това това „мастилото“ се отпечатва на 3D в имплант, който отразява размера и формата на незасегнатото ухо.

Крайният резултат е имплант, наречен AuriNovo: естествено реконструирано ухо, което се развива с времето, запазвайки гъвкавостта, еластичността и външния вид на истинско ухо.

В рамките на тестовете първият пациент е преминал през процедурата като част от клинично изпитване фаза 1/2а за безопасността и ефикасността на импланта AuriNovo. Проведено от 3DBio и Microtia-Congenital Ear Deformity Institute, проучването ще проследи 11 пациенти с микротия в продължение на пет години след процедурата.

Възможността за 3D „отпечатване“ на уши с помощта на хрущялни клетки е нещо, по което се работи от много години. Компанията се надява, че новото проучване не само ще даде на пациентите с микротия нови възможности за лечение, но и ще отвори възможностите за отглеждане на заместители на други хрущялни части на тялото, например носове или колене.

Коментар