Крипто-миньорите похарчили $3 млрд. за видеокарти за 18 месеца

В момента пазарът на видеокарти е наводнен с употребявани продукти
(снимка: CC0 Public Domain)

От началото на миналата година копачите на криптовалута са похарчили около 3 милиарда долара за закупуване на видеокарти, предназначени за игри, сочи експертен анализ.

При предишния скок на интереса към графичните карти за игри от страна на крипто-миньорите, Nvidia – основен доставчик на видеокарти – се затрудни да оцени точно търсенето, но сега заключи, че спадът на пазара я е лишил от около милиард долара приходи. Междувременно експерти твърдят, че от началото на 2021 г. крипто-копачите са похарчили най-малко 3 милиарда долара за закупуване на геймърски видеокарти.

Анализаторите от New Street Research споделят пред Bloomberg, че цените на видеокартите на вторичния пазар в момента са до 50% по-ниски, в сравнение с предходните месеци. Доскоро цените на видеокартите с чипове Nvidia са били два пъти по-високи от препоръчаните от производителя, дори ако за база се вземе цена от $1499.

Сега пазарът е наводнен с употребявани видеокарти, закупени преди от крипто-миньорите, и това не само намалява цените на продуктите във вторичния сегмент, но и подкопава приходите на Nvidia и нейните партньори в първичния сегмент, сочи анализът. Подобни действия на участниците в добива на криптовалути се налагат както от обезценяването им, така и от предстоящата реформа на модела на обезпечение на Ethereum, която ще премахне необходимостта от значителна изчислителна мощност.

В пика на последния бум на криптовалутата миньорите са закупили до 35% от всички видеокарти за игри, налични на пазара, по данни на Baird. Сега тези видеокарти се изляха на вторичния пазар. За самите анализатори спадът в търсенето на графични карти за добив на криптовалута е удобен, защото ще им позволи да оценят по-точно търсенето на видеокарти от геймърите.

Коментар