САЩ най-сетне приеха дългоочаквания закон за чиповете

Американският зaкон CHIPS за субсидиране на полупроводниковата индустрия вече чака подписа на Байдън (снимка: CC0 Public Domain)

Сенатът в САЩ най-сетне прие дългоочаквания закон за субсидиране на фирмите за полупроводници, известен като CHIPS. Той предвижда инжектиране на 59 милиарда долара в местното разработване и производство на чипове, както и предоставяне на допълнителен данъчен кредит за заводи за чипове на стойност 24 милиарда долара.

CHIPS е съкращение, което означава „Закон за създаване на полезни стимули за производство на полупроводници“. Амбицията на САЩ е чрез него да установят конкурентно предимство пред Китай в полупроводниковата индустрия.

Законът гарантира 39 милиарда долара средства за субсидиране на компании с планове за разширяване или изграждане на нови мощности за производство на полупроводници в САЩ. Средствата ще бъдат разпределени през следващите пет години по преценка на Министерството на търговията.

Други 10 милиарда долара са предназначени за изследвания в областта на полупроводниците. Има и допълнително финансиране, заделено за подпомагане на развитието на работната сила и сътрудничеството с други страни.

Следващата спирка за проекта е Белият дом. Президентът Джо Байдън неотдавна използва Twitter, за да изрази подкрепата си за законопроекта.

„Полупроводниковите чипове са градивните елементи на съвременната икономика – те захранват нашите смартфони и автомобили. И в продължение на години производството беше изпращано в чужбина“, написа президентът. „В името на американските работни места и нашата икономика трябва да ги произвеждаме у дома. Законът CHIPS ще направи това“.

Докато привържениците на законопроекта твърдят, че той ще намали зависимостта на Съединените щати от Китай и ще укрепи позицията им на световния пазар, други посочиха, че Китай, както и Южна Корея и няколко региона в Европейския съюз също значително повишават инвестициите в производството и изследванията на полупроводници.

Има и скептици по отношение на новата норма. Те посочват, че финансирането по CHIPS няма да направи много за облекчаване на ограниченията на веригата за доставки на пазара на полупроводници, най-вече защото заводите за чипове, изградени с това финансиране, ще заработят след много време – доста след края на настоящия недостиг.

Коментар