Органична слънчева клетка достигна ефективност 14,7%

Корейски учени създадоха органична слънчева клетка за мобилни и IoT приложения с ефективност 14,7% (снимка: KIST)

Учени от Корейския институт за наука и технологии (KIST) са произвели органична слънчева клетка, базирана на полимерни добавки, за които твърдят, че могат да решат проблема с влошаването на производителността на подобни клетки с голяма площ.

„Методът на полагане чрез центрофугиране, използван главно в етапа на лабораторните изследвания, създава равномерна смес от фотоактивни слоеве, тъй като разтворителят се изпарява бързо, докато субстратът се върти с висока скорост“, обясняват изследователите.

„Въпреки това, процесът на полагане върху голяма площ, предназначен за промишлено производство, причинява влошаване на производителността на слънчевите клетки, тъй като скоростта на изпаряване на разтворителя на разтвора е твърде ниска. Следователно може да се образува нежелана агрегация между фотоактивните материали“, допълват учените.

Корейската група е проектирала клетката с трикомпонентни фотоактивни слоеве, които съдържат полимерни добавки и в резултат на това предотвратяват агрегацията във фотоактивните слоеве. Вграден е и контрол на структурата на нано-ниво, за да се подобри улавянето на слънчевата светлина.

Слънчевата клетка е постигнала ефективност на преобразуване на енергия от 14,7%, което – според учените – е с 23,5% по-високо от това на „конвенционална“ система от същия вид. Устройството също успява да запази 84% от първоначалната си ефективност след 1000 часа при температура от 85 градуса.

„Ние се доближихме до комерсиализацията на органичните слънчеви клетки,“ казва изследователят на KIST Хае Юнг Сон. „Комерсиализацията чрез последващи изследвания ще направи възможно екологичното самостоятелно генериране на енергия, което е лесно приложимо за външни стени на сгради и автомобили и също така ще се използва като източник на енергия за мобилни устройства и IoT устройства“.

Коментар