Корейските чипмейкъри пред труден избор: САЩ или Китай

Търговската война между САЩ и Китай поставя партньорските държави пред трудна дилема
(снимка: Samsung)

Южнокорейските производители на чипове ще трябва да избират между американската технология и китайския пазар, сочи анализ на местната полупроводникова индустрия, публикуван във Файненшъл Таймс.

Миналата година, според официалната статистика, южнокорейските компании са доставили полупроводникови продукти на Китай на стойност $50 млрд. Това е около 40% от целия южнокорейски износ. В сравнение с 2020 г., износът на чипове за Китай се е увеличил с 26%.

Опитите на САЩ да въвлекат Южна Корея в “антикитайския технологичен съюз”, според експерти, имат известен шанс за успех, въпреки силната икономическа зависимост на страната от Китай.

Исторически корейските производители на чипове като SK Hynix и Samsung Electronics са били доста спокойни по отношение на търговската конфронтация между САЩ и Китай, отбелязва Файненшъл Таймс. Но този път отвъдокеанският партньор ги моли да направят труден избор между достъпа до американски технологии за производство и проектиране на модерни чипове и голям пазар, какъвто е Китай и за двете компании.

Корейските производители на памет са почти изцяло зависими от малък брой японски, американски и европейски компании за технологията, която им е необходима за производството на полупроводникови продукти. Ако Южна Корея се изправи срещу властите на САЩ, тогава достъпът до всички тези технологии може да бъде загубен. 

Бившият министър на търговията на Южна Корея Йео Хан-ку признава: „Китай има пазара, САЩ имат технологията. Без технология няма продукт. Ако няма пазар, тогава поне можете да опитате да го намерите другаде”.

Тайванските технологични партньори на САЩ ще страдат още по-малко от проблема с избора на съюзник в конфликта с Китай, тъй като собствените закони на острова отдавна забраняват на компаниите да поставят определени високотехнологични продукти в Китай.

Наскоро приетият от американските власти пакет от закони за субсидиране на развитието на националната полупроводникова индустрия предвижда ограничения за получателите на публични средства, които искат да разширят производствения си капацитет в Китай и други недружелюбни страни. В рамките на 10 години на получателите на субсидии е забранено да разширяват производството на чипове в Китай, използвайки технологични процеси, „по-тънки” от 28 нм.

Експертите смятат, че Samsung и SK Hynix, които вече изразиха готовност да разширят присъствието си в САЩ, ще запазят производствените си бази в Китай на сегашното ниво и няма да претендират за разширяването им.

Американското законодателство за контрол на износа предвижда анализ на дейността на компаниите в Китай веднъж на две години. Възможно е, следвайки резултатите от следващия мониторинг на ситуацията с развитието на съвременни технологии от китайските производители, американските власти да затегнат изискванията за износ на съответното ноу-хау в Поднебесната империя. 

В такава ситуация корейските производители ще предпочетат да замразят инвестиционната си дейност в Китай, но не и да изгорят напълно мостовете поради високата икономическа зависимост от местния пазар.

Коментар