Външните таланти – спасение в кадровата криза

Работата с фрийлансъри се оказва спасение за ИТ компаниите на фона на кадровата криза и икономическата нестабилност (снимка: CC0 Public Domain)

Кризата на пазара на ИТ кадри тормози компаниите навсякъде по света – а едно удачно решение се оказва ангажирането на външни специалисти, работещи на свободна практика. Подобни експерти са добре организирани, иновативни, работят много ефективно и предлагат своите умения „под наем“, според седмия годишен доклад „Бъдеще“ на Upwork Workforce.

След пандемията рязко се промени балансът на силите на ИТ пазара. Мнозина служители държат на възможностите за дистанционна работа и на гъвкавостта – това дори е водещ фактор при избора на работодател, равен по важност със заплатата или дори повече от нея. Картината прави трудно за компаниите да намират подходящи хора или ги принуждава да се съобразяват с искания, които може и да не са в синхрон с вътрешните им политики и практики.



На въпрос за способността им да наемат подходящи хора в момента 60% от запитаните в анкетата на Upwork казват, че в момента им е трудно да се намерят качествени таланти за заемане на свободните позиции.

Но организациите, които използват независими таланти като основна част от стратегията си за работната сила, се чувстват по-добре подготвени да се справят със задачите си. Те казват, че им е по-лесно да намерят правилния набор от таланти и умения, от които се нуждаят за проектите си, и да издържат на кризата на пазара – в сравнение с предприятията, които разчитат само на щатни служители.

Това е доста съществен отговор на проблема с работната сила, особено за позиции, за които и без друго трудно се намират хора. Анкетираните мениджъри по наемане на персонал споделят, че най-трудно е да се открият подходящи хора за ролите в областта на науката за данни и анализите (60%), следвани от архитектура и инженерство (58%) и ИТ и мрежи (58%).

„Ако пандемията е научила на нещо бизнеса, това е, че адаптивната стратегия за работната сила е от съществено значение“, каза Тони Бъфъм, вицепрезидент в Upwork, в изявление. „Бизнесите, които ангажират независими външни таланти, вече виждат ползите от възприемането на по-адаптивната стратегия. Нашето изследване показва, че те не само са по-оптимистични по отношение на трудната среда за наемане на работа, но и се чувстват по-уверени в способността си да реагират на сътресения, независимо дали са икономически, геополитически или други глобални пазарни сили.“



Близо 80% от мениджърите по наемане на персонал, които ангажират квалифицирани фрийлансъри, казват, че са уверени (78%) в способността си да намерят таланта, от който се нуждаят – в сравнение с едва 63% от тези, които не ангажират външни таланти.

От тези, които наемат хора на свободна практика, 85% казват, че работата с независими професионалисти им позволява достъп до талант със специализирани умения или опит. Докладът отива дори по-далеч и също така обяснява, че:

  • независимите таланти отключват иновациите: 79% от фирмите са съгласни, че работата с независими външни кадри позволява на бизнеса им да бъде по-иновативен;
  • организациите, които работят с независими външни таланти, са по-уверени, че могат да издържат на сътресения: сред тези мениджъри по наемане на работа, които използват фрийлансъри, 84% казват, че са уверени в способността на компанията им да реагира на прекъсвания;
  • използването на квалифицирани независими професионалисти на свободна практика може да се ускори: близо 60% от мениджърите по наемане, които ангажират фрийлансъри, казват, казаха, че планират да разчитат все повече на външните таланти през следващите шест месеца (58%), както и през следващите две години (66%).

Upwork каза, че за въпросното проучване са анкетирани повече от 1000 мениджъри по наемане на персонал в САЩ чрез независима онлайн извадка от трета страна в периода между 25 април 2022 г. и 10 май 2022 г.

Коментари по темата: „Външните таланти – спасение в кадровата криза”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Естествено, че трудно се намират качествени програмисти.

    Коя фирма ще позволи на добър специалист да напусне?! По-добре да направиш заплата му двойна и този човек да продължава да си върши качествено работата, отколкото да наемеш някой посредсвен, който 2 години останалите синиъри да дундуркат и да вършат не само своята, но и неговата работа.

Коментар