Фрийлансъри печелят по 1000 долара на час

На фона на ожесточената война за хай-тек таланти, корпорации и стартиращи компании са склонни да платят 1000 долара на час на т.нар. фрийлансъри – програмисти на свободна практика, стига те да притежават правилната комбинация от умения.

Освен че се опитват да привлекат най-добрите умове, компаниите често прибягват до услугите на т.нар. независими разработчици на софтуер, за да извадят от застоя свой проект или да получат конкурентно предимство. В някои случаи, правилният човек може да направи разликата между успешен и неуспешен продукт.

27-годишният Джеймс Найт наскоро прави необичаен ход в кариерата си – той се отказва от добре платена работа и множество привилегии в интернет гиганта Google, за да практикува свободно професията си на програмист. През март той планира да посети Испания със съпругата си, докато в същото ще пише код на приложения за запознаване и селфи, разкрива Блумбърг.

Найт предпочита да контролира собствената си съдба и да поеме риска, за сметка на предимствата, които му дава работата в корпорация. Такива хора са все по-търсени, като се има предвид, че компаниите трудно намират свободни таланти – всеки кадърен инженер има работа и привличането му е доста трудна задача, която освен това изисква повече време.

Независими разработчици на софтуер като Джеймс Найт представляват елитния ешелон на 53-милионната армия от фрийлансъри, или т.нар. Gig Economy. По данни на Бюрото по трудова статистика на САЩ, всеки един от трима работници вече е фрийлансър.

Гладът за програмисти започна с излизането на iPhone през 2007 г. и експлозията от мобилни приложения. Оттогава софтуерът се промъква в хладилници, часовници, дрехи и къде ли не, а това изисква все повече хора, които да пишат код.

Очаква се търсенето на разработчици на софтуер да нарасне със 17% в периода от от 2014  до 2024 г. В края на десетилетието в САЩ ще има 1 милион повече работни места за ИТ специалисти, отколкото са студентите по компютърни науки.

Търсенето на талантливи специалисти е много голямо, но предлагането на такива от страна агенциите всъщност е малко. Ето защо големите компании вече изкупуват цели фирми, само заради техните доказани софтуерни инженери.

Независимите софтуерни разработчици твърдят, че са свободни да програмират и да избегнат бюрокрацията и безкрайните срещи, характерни за работата в големи компании. Често фрийлансърите изкарват с 50% повече пари, отколкото ако са наети за постоянно в някоя компания.

Коментари по темата: „Фрийлансъри печелят по 1000 долара на час”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Червената сволоч излезе първа и сега и сега Saevar, че нали трябва да сме солидарни. Може би админите трябва да помислят дали псуването е разрешено. Защото червената сволоч изпуска нервите напоследък.

  2. Saevar

    бах тая гадина Фофу пак изпълзя защитника на американската ме4та……

  3. Фофу

    Анонимна дудутко остави хората сами да си решат какво им е изгодно и какво не.

  4. aaa

    На много робовладелци в България не им харесват подобни новини, но истината е че особенно за хората в ИТ бранша е много лесно да се осведомят как стоят нещата на вън.
    Българският работодател(робовладелец) от много време е разкрит от ИТ специалистите 🙂 .

  5. Anonymous

    Фофич, дудутко, работа като фрилансър има смисъл единствено ако си наистина уникален и другите го знаят и искат да те ползват на всяка цена. Познавам биохимик, взимащ по 800$ на час. Познавам и приятеля му, който напрактика е по – кадърен от него и му е консултант. И не може да си намери работа. Пак казвам, ако фрилансър е толкова добра работа, директорите щяха да я работят(както казваше баща ми,б.п.).
    Познавам фрилансър в областта на икономиката. Като тръгне да анализира използва над 400 параметъра. Много скъпо платен. Екипа му, който го снабдява със данни е само от хора с докторат.

  6. Anonymous

    Забавни коментари 😀

    Freelancer е човек на свободна практика – работи по проекти, не при работодател. Всеки може да е freelancer, не е задължително да е програмист.

    Има едни занимания, които спокойно докарват по $1000/час, сред тях са проституцията – жени, но и за мъже, че и за гейове, травестити и всякакви други има работа. Също, адвокати, консултанти и прочее 🙂

  7. Фофу

    Анонимното червено бабе пак изпълзя да ни агитира срещу гнилия капитализъм.
    Да бе няма как американската мечта да се равнява с червено руската мечта, където всичко е – Ако искаш да имаш, стани наш човек и кради с нас. Иначе мизерия.

    А пък от другият анонимен направо изтрепа рибата за това да не работиш за да не паднат заплатите в сектора. Освен ако посланието е, не работете в сектора щото да не падне моята заплата.

  8. Anonymous

    Ако беше толкова добра тая работа, депутатите първи щяха да я подхванат. Особено има двама в европарламента, нямаше да се спрат да пишат код. Глупост е да се мисли, че има толкова много в ИТ. Целта на такива реклами е въпреки, че обучението е трудно и е нужен интелект над средния, заплатите в сектора д станат като на чистачка в селско училище. Да си пишат кода сами тарикатите.

  9. Пияр

    Посланието което искат да пускат като вирус в мозъците на хората е

    Има голям глад за работни магарета в областта на ИТ на средна и ниска заплата.

    Размахват едни голе-е-еми моркови на пръчка пред муцуната на магарето да гледа напред и да върви към нещо, което никога няма да получи.

    Други подобни вируси, които сеят медиите в съзнанието на хората е че е модерно и просто задължително човек да е хомосексуал и да ползва например IPhone.

    Медиите отлично се справят да въздействат постоянно на хората по всевъзможни начини.

    За съжаление няма човек, който да може да се предпази изцяло – гледа, слуша, чете отново и отново една и съща пропаганда. Няколко прости и неизбежни стъпки – смирява се, приема го за нормално, приема го за задължително, и т.н. до пълно затъпяване.

  10. Пияр

    Пускат някаква стряскаща новинка тип бум бум и покрай това вкарват внушения и пропаганда на убеждения, на технологии, на търговски продукти и т.н.

    Идеята е да изненадат и разсеят хората и без да се усетят да ги манипулират без да го осъзнават хората че вече са с промити мозъци.

  11. Anonymous

    Ех, още ли върви стръвта за лелеяната “американска мечта”, която всъщност се оказва доживотна робия за изплащане на ипотеката на дървена барака 🙂

  12. tech_noir

    Възможно е, но са единици с отлични контакти и … да… опит в Google, Apple или Microsoft логично те изстрелва напред, защото познаваш архитектурата отвътре а и в началото каква ЩЕ бъде в близко бъдеще.
    В общия случай пазара наистина е глобален, но е глобална и конкуренцията. А милиарди хора с интернет и сносен анлгийски живеят в страни където 200$ е добър месечен доход и те конкурират пряко. Точно това буквално уби души ниши като графичния дизайн и писането на статии в Западна Европа и Северна Америка. Няма разумен начин само наема ти да е 1000 паунда месечно и да се конкурираш с някой живеещ при стандарт за който и 100 са ОК за нормален живот. 6-7 години работех като фрийленсър. Не е чак толкова лъскаво. Оцелява се (ако живееш в България, Китай или Украйна) ама богат не ставаш.

  13. It's true

    Amid an accelerating war for tech talent, big companies and startups alike are paying top dollar—as much as $1,000 a hour, according to a person who gets coders gigs—for freelancers with the right combination of skills.
    “http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-19/why-an-ex-google-coder-makes-twice-as-much-freelancing”

  14. Програмист

    твърде много преувеличавате , тук 90% от фреелансър проектите са за 50 лева за седмица и има голяма безработица , какви долари какви часове…

  15. .

    не преувеличавайте чак толкова. има доста безработни по тая сфера. да же в САЩ предпочитат евтините услуги от далечния изток по интернет.

Коментар