Промяната в Етериум торпилира майнинга с видеокарти

Преходът на Ethеrеum към алгоритъм Proof-of-Stake направи добива с видеокарти нерентабилен
(снимка: CC0 Public Domain)

Добивът на криптовалута Етериум с видеокарти стана практически невъзможен след прехода на блокчейна ѝ към алгоритъм Proof-of-Stake. Един ден след събитието The Merge, което ознаменува промяната, рентабилността на копаене и на други алткойни падна катастрофално – майнингът престана да генерира приходи почти напълно.

В резултат на The Merge, крипто-миньорите, които бяха заети с копаене на Етериум, освободиха огромно количество видеокарти. Преди няколко дни хешрейтът на мрежата Етериум беше 900 Thesh/s, което е еквивалентно на 9,5 милиона видеокарти на ниво RTX 3080 или 20 милиона видеокарти от среден клас. Сега крипто-миньорите трябва да търсят други приложения за тези ускорители.



Много копачи се надяваха, че след преминаване на Етериум към алгоритъма Proof-of-Stake, ще могат да прехвърлят своята мощност за крипто-добив към други алткойни, които продължават да работят по алгоритъма Proof-of-Work – например, такива като Ravencoin, ERGO, Ethereum Classic и др. Тази преценка изглежда не сработи.

Мащабният трансфер на изчислителна мощност доведе до рязко увеличение на скоростта на хеширане и намаляване на рентабилността при копаене на алткойни. В резултат на това възнаграждението, получено от крипто-миньорите, престана да изплаща дори цената на електроенергията.

Порталът Tom’s Hardware анализира рентабилността на копаене на различни модели графични ускорители, използвайки данни от сайтовете NiceHash и WhatToMine. Изводите за крипто-миньорите са разочароващи. При цена на електроенергията в размер на 10 цента за 1 kWh, както и при текущите цени на ускорителите, няма да е възможно нито да спечелят, нито да възстановят закупения ускорител.

Сред 21 модела графични карти AMD Radeon RX 6000 и Nvidia GeForce RTX 30, само пет от тях теоретично могат да носят печалба. Например, GeForce RTX 3090, Radeon RX 6800 и RX 6800 XT, които се смятаха за най-печеливши за майнинг преди The Merge, сега носят в най-добрия случай печалба от $0,06 на ден (с изключение на разходите за електроенергия). В този случай ще са необходими повече от 20 години, за да се покрият разходите за Radeon RX 6800, например.



Хешрейтът на много алткойни все още не се е стабилизирал и приходите от копаене ще продължат да намаляват, което най-вероятно ще направи копаенето с всякакви видеокарти нерентабилно, освен в ситуации, в които крипто-миньорът има възможност да използва електричество безплатно

А това означава, че в близко бъдеще ще има приток на видеокарти за копаене на вторичния пазар на борсови цени. Такива предложения трябва да се третират предпазливо, казват анализаторите.

Коментари по темата: „Промяната в Етериум торпилира майнинга с видеокарти”

добавете коментар...

  1. ха

    А може и да не е честито на геймърите… Има продавани версии на видеокарти, без видео изход! Такива, които се ползват само за изчисления. Може би копачите са си купили точно такива, защото вероятно са и по-евтини. Все пак статията завършва с израза “видеокарти за копаене”, което ме навежда на мисълта, че става дума именно за такива…
    Иначе те копачите в момента не се надпреварват да купуват карти, защото вече криптовалутите поевтиняха значително и така инвестицията е много съмнителна.

  2. еХперт

    На геймърите честито!

Коментар