Ентусиазъм, скептицизъм и спорове в очакване на Optimus

Хуманоидният робот на Tesla на име Optimus ще дебютира на 30 септември – ИТ браншът вече жужи (снимка: CC0 Public Domain)

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск обвини прекомерната роботизация за това, че компанията за електрически автомобили се озова в „производствен ад“ преди четири години. Тогава той каза, че хората са по-добри в определени задачи. Но сега може би е различно.

Компанията на Мъск има амбициозни планове за внедряване на хиляди хуманоидни роботи, известни като Tesla Bot или Optimus, в своите фабрики. Очаква след появата на роботите из фабриките тези нови машини да тръгнат и по целия свят, из домове, офиси, болници, заведения.

Дори в самата компания има напрежение сега, тъй като вътрешните срещи по темата за роботите са многобройни, а служителите неизбежно се изправят пред скритото послание – могат да загубят работата си в полза на роботите.

Мъск говори като мечтател. Той казва, роботите ще могат да се използват в домовете, да приготвят вечеря, да косят тревата и да се грижат за възрастните хора, дори да стават „приятели“ на човеците, а защо не и гаджета.

На своя „Ден на изкуствения интелект“ на 30 септември Tesla би трябвало да хвърли бомбата – да разкрие прототипа на Optimus. През това време целият ИТ бранш се раздира от ентусиазъм и скептицизъм.

Някои смятат, че фирмата ще покаже технологичен напредък, който би оправдал разходите за роботи с „общо предназначение“ във фабрики, домове и другаде. Други казват, че след атлетичните изпълнения на роботи като тези на Boston Dynamics машините на Tesla ще трябва да имат много по-съществени умения, за да направят впечатление – много повече от това да ходят, да танцуват и да правят салто.

„Самоуправляващите се автомобили всъщност не се оказаха толкова лесни, колкото мнозина си мислеха. По същия начин е и с хуманоидните роботи до известна степен“, каза пред Ройтерс ръководителят на екипа на NASA Dexterous Robotics Team – Шон Азими.

Други припомнят, че на събитието „Autonomy“ през 2019 г. Мъск обеща 1 милион роботаксита до 2020 г. Е, все още чакаме роботакситата на Tesla.

Някои посочват, че подобен скептицизъм имаше и за проекта на Мъск за ново поколение космически кораби, но SpaceX е факт и ракетите на компанията се представят отлично.

Обществените очаквания са нажежени и едва ли има човек, който е равнодушен към предстоящия анонс. Междувременно Tesla успява да пази пълно мълчание и да не издава нищо преди заветната дата.

Коментар