Невронна мрежа на Meta генерира видео по текст

Изкуствения интелект се превръща в инструмент за лесно създаване на богато съдържание
(снимка: CC0 Public Domain)

Meta – компанията, под чиято шапка оперира Facebook – представи поредната си иновация. Това е невронната мрежа Make-A-Video, която има уникалната  способност да генерира видео от текстово описание.

Наскоро бяха обявени няколко невронни мрежи, които създават изображения от текст. Екипът от инженери по машинно обучение в Meta отива една крачка по-напред с алгоритъма Make-A-Video, който е способен да създава кратки видеоклипове от текстово описание.



На този етап мрежата генерира само нискокачествено видео с артефакти, отбелязва The Verge. Но в бъдеще Meta може да подобри технологията значително, така че да създава качествено видео съдържание с помощта на изкуствен интелект.

„Изследванията в сферата на генеративния AI придвижват напред творческото изразяване, като дават на хората инструменти за бързо и лесно създаване на ново съдържание. Само с няколко думи или редове текст Make-A-Video може да вдъхне живот на въображението и да създаде уникални видеоклипове, пълни с живи цветове и пейзажи“, казват разработчиците от Мета.

Марк Зукърбърг нарече работата по Make-A-Video „удивителен напредък“, отбелязвайки, че създаването на видеоклипове е много по-трудно отколкото на изображения. Видеоклиповете, генерирани чрез новия алгоритъм, продължават не повече от 5 секунди и нямат звук.

Meta все още не е направила публично достъпна невронната мрежа Make-A-Video. Това може да означава, че публикуваните от компанията видеоклипове може да са били внимателно подбрани, за да представят алгоритъма във възможно най-добрата светлина.

Очаква се в бъдеще качеството на видеоклиповете, генерирани от невронната мрежа, да се подобри. Meta вярва, че инструментите за създаване на видеоклипове, подобни на Make-A-Video, могат да бъдат безценни за създателите на съдържание и артистите.



Въпреки това, както в случая с алгоритмите за генериране на изображения по описание, такива инструменти могат да бъдат опасни. Така например, подобни алгоритми биха могли да се използват за дезинформация, пропаганда и други недобронамерени цели.

Коментари по темата: „Невронна мрежа на Meta генерира видео по текст”

добавете коментар...

  1. Надежда Василева/автор/

    Радвам се за Мета.
    Ама това не е ли робота от форенсика?
    Там, по текст може да се направи “портрет”.
    Значи и тука.
    И колко е хубаво.
    Все сюжети.

Коментар