Байдън обяви октомври за месец на киберсигурността

Редовно правете резервни копия на най-ценните си документи, призоваха експерти в месеца на киберсигурността (снимка: CC0 Public Domain)

В края на миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън призова всички американци да подобрят своите системи за виртуална безопасност, след като официално обяви октомври за „месец на осведомеността за киберсигурността“. Той насърчи хората да се научат да разпознават и избягват фишинг-атаките, както и да актуализират редовно своя софтуер.

„Тъй като заплахата от злонамерени кибернетични дейности нараства, ние дружно трябва да дадем своя принос, за да запазим нашата нация в безопасност и сигурност“, се казва в прокламацията на американския президент.

Анонсът даде повод на специалистите от сферата на киберсигурността да напомнят, че до голяма степен защитата на потребителите днес е въпрос на елементарна киберхигиена – използване на надеждни пароли и редовната им подмяна, прилагане на двуфакторна автентикация, както и здравословна доза подозрителност към пристигащите електронни съобщения.

Следването на няколко основни фактора „правилно и неправилно“ може да помогне много, казва Крис Джейкъб, вицепрезидент на отдела за разузнаване на заплахи във фирмата за киберсигурност ThreatQuotient. „Например, правете резервни копия на най-ценните си документи, за да бъдат защитени в случай на атака. Не кликвайте върху активни връзки в имейли от хора, които не познавате“.



Може да е претенциозно да наречем някои от тези мерки „киберсигурност“, но в действителност те са точно това – да се предпазваме разумно. В чест на „месеца на осведомеността за киберсигурността“ си струва да си припомним:

  • здравите пароли са дълги и последователността от символи е трудна за отгатване;
  • не е добре да се използват вече съществуващи кодове, рождени дати, имена на децата или домашните любимци, както и други лични данни като име на улицата, регистрационен номер на колата и др;
  • не е добре паролите да се „рециклират“, колкото и да са добри;
  • винаги е добре да се използва второ ниво на защита, стига това да е възможно.

Коментар