Некачествени приложения бавят метапространството

Horizon Worlds, приложението на Meta за метапространство, все още е твърде бъгаво и дори собственият му развоен екип го отбягва (снимка: CC0 Public Domain)

Как изглежда животът в метапространството? VR социалната мрежа на Meta, наречена „Horizon Worlds“, е водещото приложение на компанията за метапространство – но то страда от твърде много проблеми с качеството. Дори хората от екипа, който го изгражда, не го използват много, според вътрешни бележки, разкрити от The Verge.

В една от бележките до служителите от 15 септември вицепрезидентът на Meta за метапространството, Вишал Шах, казва, че екипът ще остане в „локдаун заради качеството“ през останалата част от годината. Защо? „За да гарантираме, че ще коригираме пропуски в качеството и проблемите с производителността, преди да отворим Horizon за повече потребители“, пише той.

Horizon Worlds позволява на хората да изграждат свои образи и чрез тях да взаимодействат с други хора във виртуални светове. Това е ключова инициатива след ребрандирането на Facebook, която се прекръсти на Meta. Компанията харчи милиарди годишно, за да изгради своята визия за метапространство.

Платформата би трябвало скоро да се появи за мобилни устройства и настолни компютри чрез уеб-версия. Но бележките на Вишал предполагат, че стартирането може да бъде отложено.

„От стартирането в края на миналата година видяхме, че основната теза на Horizon Worlds – синхронна социална мрежа, в която творците могат да изграждат ангажиращи светове – е силна“, пише Шах в писмо от миналия месец.



„Но понастоящем обратната връзка от нашите създатели, потребители, изпитатели на игри и мнозина от нас в екипа е, че общата тежест, проблемите със стабилността и грешките правят твърде трудно за нашата общност да почувства магията на Horizon. Простичко казано, за да стане дадено изживяване приятно и запомнящо се, то първо трябва да бъде използваемо и добре работещо“, обобщава Шах.

Коментар